DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Als de zon schijnt moet je een wasje draaien

Als de zon schijnt moet je een wasje draaien

Bouwen in het Noorden ging in gesprek met Jean Frantzen van DGMR en Vincent Martijn van VM-Consultancy.

Als het nodig is zijn ze elkaars concurrent. Maar buiten de tenders en aanbestedingen om versterken ze elkaar om hun gemeenschappelijke doel – alle gebouwen naar NOM – te bereiken. Bouwen in het Noorden ging in gesprek met Jean Frantzen van DGMR en Vincent Martijn van VM-Consultancy.

Veel gebouwen voor 2030 nul-op-de-meter maken. Jean Frantzen: “Dan moet er wel meer kennis komen over de principes van het NOM-bouwen. Vooral vroeg in een bouwtraject, want bij veel ontwikkelaars is die kennis nog onvoldoende aanwezig.”

Jean Frantzen denkt dat er mogelijkheden zijn om bestaande gebouwen energieneutraal te maken. “Als NOM zich in de nieuwbouw op een collectieve manier ontwikkelt, dan kunnen de technieken weer gebruikt worden bij andere gebouwen. Zo zou je in stad bijvoorbeeld energie kunnen delen. In Groningen wordt dat op het Europapark al bij een paar gebouwen gedaan.”

Lees het volledige artikel ‘Als de zon schijnt moet je een wasje draaien’.

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.