DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Zwembad Valkenhuizen Arnhem

Zwembad Valkenhuizen Arnhem

De gemeente en sportbedrijf Arnhem sloegen de handen in één om een integraal sportcomplex op Valkenhuizen te realiseren: dat is gelukt! De nieuwbouw van het zwembad Valkenhuizen kwam tegen de bestaande sporthallen, waarmee één sportcomplex ontstond.

Zwembad Valkenhuizen Arnhem Foto: Marcel van Kerckhoven

De uitdaging

Op het sportcomplex Valkenhuizen was het bestaande zwembad aan vervanging toe. Daarnaast waren de energiekosten voor de bestaande sporthallen hoog. Eén integraal en duurzaam sportcomplex was de ambitie van de gemeente en het sportbedrijf en de uitdaging voor DGMR. Doordat een nieuw zwembad tegen de bestaande sporthallen is gebouwd, blokkeerde dit de bestaande vluchtwegen van de sporthallen. De volgende uitdaging was om weer een helder en veilig brandconcept te realiseren voor het gehele sportcomplex Valkenhuizen.

De oplossing

Het nieuwe zwembad hebben we vanuit de regelgeving voorzien van hoogwaardige isolatie. De bestaande bouwdelen zijn verduurzaamd door op efficiënte posities na te isoleren. Daardoor is een duurzame opwekking van de energie mogelijk gebleken. Voor het nieuwe zwembad realiseerden we een ‘all electric’ energieopwekking, zodat geen gas meer nodig is.

We besteedden ook aandacht aan de akoestiek in de bassins. In het plan integreerden we diverse maatregelen, zoals akoestische wandpanelen en een goed akoestisch plafond. Op deze manier ontstaat een goede akoestiek die past bij de zwemactiviteiten, waar ook publiek bij aanwezig is.

 

Zwembad Valkenhuizen Arnhem
Foto: Marcel van Kerckhoven

 

DGMR heeft in het verleden al de brandveiligheid van het huidige sportcomplex geadviseerd. Om een veilige omgeving te creëren, inclusief het nieuwe zwembad, analyseerden we de mogelijkheden binnen dit huidige brandveiligheidsconcept. Met het nieuwe zwembad sloten we daar feilloos op aan. Hierdoor ontstond een eenduidig, integraal en helder brandveiligheidsplan dat de veiligheid van gebruikers en bezoekers garandeert.

De meerwaarde

In 2021 is het nieuwe Zwembad Valkenhuizen Arnhem opgeleverd. Op de positie van de huidige squashbanen van de sporthallen, staat nu het nieuwe zwembad. Het bestaat uit een 6-baans wedstrijdbassin, een doelgroepen-/instructiebassin en nevenruimten. We vernieuwden en verduurzaamden eveneens het entreegebied van het bestaande sportcomplex. Beheerders, sporters en publiek komen nu in een veilig, duurzaam en toekomstbestendig sportcomplex Valkenhuizen. En de gemeente en Sportbedrijf Arnhem kregen niet alleen een duurzaam, maar ook gasloos en energiezuinig complex.

 

Zwembad Valkenhuizen Arnhem
Foto: Marcel van Kerckhoven

 

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.