De uitdaging
De nieuwe werkomgeving moest aansluiten bij de nieuwe manier van werken, de werkomgeving moest gezond zijn én bij de verbouwing mocht er geen afval vrijkomen (‘Zero Waste’). Een belangrijke uitdaging tijdens de renovatie was om de WELL Platinum ambitie te verenigen met de Zero Waste ambitie van Nationale Nederlanden.
Het proces van de WELL certificering
Bij de start van het project brachten we de gezondheidsprestaties van de bestaande werkomgeving in kaart met nulmetingen. Dit gaf objectief inzicht in wat er al goed ging, en wat er beter kon. Op basis hiervan bepaalden we samen met NN en de ontwerppartners een gezondheidsambitie voor de nieuwe werkomgeving. Vervolgens begeleidden wij de volledige WELL certificering, tot en met het uitvoeren van de WELL Performance Test.
De oplossingen
De Zero Waste ambitie betekende dat alle reeds aanwezige materialen (vóór renovatie) terug moesten komen in het nieuwe interieur. Van veel van deze bestaande materialen waren de prestaties op het gebied van gezondheid onbekend. Wat is bijvoorbeeld de chemische emissie van een bestaande stoel? Of hoeveel geluid houdt een bestaande binnenwand tegen? bba ondersteunde Nationale Nederlanden tijdens de ‘oogst’ van de bestaande materialen door met metingen de prestaties in kaart te brengen. Zo waarborgden wij dat er met hergebruikte materialen toch aan de strenge WELL eisen werd voldaan. Bijzonder is dat de nieuwe inrichting voor 89% uit hergebruikte en gerecyclede materialen bestaat!
Zero waste en circulair
Architect Fokkema & Partners speelde een belangrijke rol bij het samenvoegen van de gezondheids- en Zero Waste ambitie. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij de verbindingstrappen. Fokkema en Partners paste deze trappen tussen de verdiepingen toe om medewerkers te stimuleren om meer te bewegen. Bij het maken van de vloersparingen voor de trappen kwam beton vrij. Dit beton is hergebruikt als balustrade en onderstel voor een bank. Zo heeft Nationale Nederlanden nu verbindingstrappen zonder afval!
foto’s: Lucas van der Wee
Ook de bestaande noodtrappenhuizen kregen een nieuw ontwerp en zijn en nu veel beter zichtbaar én aantrekkelijker.
trappenhuis voor en na renovatie. Foto rechts: Lucas van der Wee
Op de verdiepingen is een verticaal museum ingericht met informatie over het verleden van Nationale Nederlanden. Op iedere verdieping zie je een ander jaar. Zo maak je met een kopje koffie in de hand via de trap een tijdreis door de geschiedenis.
Andere voorbeelden van WELL maatregelen zijn het gebruik van veel groen om een rustgevende en stressverminderende werkomgeving te realiseren. Verder plaatste Nationale Nederlanden speciale daglichtlampen die bijdragen aan een gezond slaap-/waakritme.
Meerwaarde
Het enthousiasme en de ambitie van Nationale Nederlanden, de creativiteit van het ontwerpteam én de begeleiding van bba binnenmilieu zorgde ervoor dat de medewerkers in een gezonde én 89% circulaire omgeving werken. En Nationale Nederlanden blijft de mogelijkheden om verder te verbeteren inventariseren.