DGMR/Actueel en kennis/Projecten/TopsportZorgcentrum Groningen

TopsportZorgcentrum Groningen

Het TopsportZorgcentrum in Groningen is een opvallend groen gebouw dat topsport, zorg en ondernemen combineert. FC Groningen gebruikt de trainingsfaciliteiten op de begane grond. Daarboven bevinden zich kantoren, zorg en horeca.

Foto: DGMR

De uitdaging

Een thuis voor de sportselecties van FC Groningen creëren, is één. De combinatie met topzorg, topkennis en topondernemen maakt het TopsportZorgcentrum uniek. Hoe geef je ruimte aan zo’n multifunctioneel gebouw, waarin iedereen gezond en veilig moet kunnen verblijven? En waarbij de verschillende functies elkaar versterken, maar niet hinderen. Plus dat het voldoet aan de duurzaamheidseisen van opdrachtgever Euroborg.

De oplossing

De combinatie van Friso Bouwgroep, Croonwolter&Dros, Leeuwenkamp architecten, Jansen Wesselink en DGMR wisten met een betaalbaar ontwerp, uitgekiende energieprestatie, helder brandveiligheidsconcept en bewuste oplevercontrole de Design & Build-opgave te winnen. In het team legden wij ons toe op bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.

 

 

De eisen die de opdrachtgever aan daglicht in het gebouw stelde, lagen behoorlijk hoger dan wettelijk is voorgeschreven. Aan ons de opgave om dit in lijn te brengen met de wens van de architect om de gevels deels voor de ramen te laten doorlopen. We berekenden nauwkeurig hoe groot de openingen van het kenmerkende groene perforatiepatroon kon zijn om aan de daglichteisen te voldoen.

In een multifunctioneel gebouw is geluid ook vaak een thema. Omdat de opdrachtgever specifieke eisen stelde aan de geluidwering van scheidingsconstructies, vertaalden we deze naar heldere overzichtsplattegronden waarop de te behalen prestaties waren aangegeven. Later maakten we dat ook op het niveau van deelconstructies zichtbaar om helderheid te geven over te gebruiken materialen. Met geluidmetingen achteraf toonden we aan dat het gebouw voldoet.

De meerwaarde

Het winnen van een prijsvraag is een teamprestatie. Mede door onze adviezen konden we als combinatie aan de slag. Ook gaandeweg leverden we input om bij ontwerpbijstellingen onderbouwde en weloverwogen keuzes te maken. Verder is een vlotte vergunningverlening, het vermijden van faalkosten en een goede bouwstroom voor de opdrachtgever van belang, waaraan we ons steentje konden bijdragen. De gebruikers van het TopsportZorgcentrum sporten en werken in ruimten die met onze hulp voorzien zijn van de juiste deuren, glas, wanden en plafonds. Ze beschikken nu over een comfortabel gebouw waarin het prettig en veilig werken is.

Onze adviseurs

Hendrik-Jan Doevendans - DGMR

Hendrik-Jan Doevendans

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.