DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel

Dit gebouw is een bijzonder actieve machine, waarin bijna alle mogelijkheden voor passieve kantoren…

Foto: Leon van Woerkom

Leefmilieu Brussel’, de overheidsdienst van het Brusselse Gewest voor milieu en energie, verhuisde in november vorig jaar naar een nieuw kantoorgebouw op het terrein van ‘Tour & Taxis’ in Brussel. Het nieuwe kantoorgebouw voldoet aan de passiefstandaard (PHPP 2007) voor nieuwbouw kantoorgebouwen in het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest, maar ook aan verschillende andere normen voor duurzaamheid, flexibiliteit en comfort.

Met een oppervlak van 16.000 vierkante meter is dit nieuwe kantoorgebouw het grootste passieve kantoor in België en staat het op de tweede plaats in de Europese ranglijst van grote passieve kantoren.

Passief kantoorgebouw als actieve machine

Voor het duurzaamheidsconcept koos DGMR bij de uitwerking van het ontwerp voor een duidelijke richting. Het gebouw is ontworpen als een bijzonder actieve machine, waarin bijna alle ontwerpoplossingen op het vlak van passieve kantoren geïntegreerd werden. Alle eerder opgedane inzichten bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen zijn in dit project verwerkt; de ‘Trias Energetica’ in optima forma. Daarmee is het een prachtig staaltje van een bijna energieneutraal (BEN) gebouw, een goed voorbeeld voor een nieuwe generatie bouwprojecten met nieuwe energetische doelstellingen.

De combinatie van een passief gebouwontwerp met een klimaatsysteem dat warmte- en koude in de grond opslaat maakt van het nieuwe Leefmilieu Brussel een vooraanstaand Belgisch en Europees voorbeeldproject. Het gebouw heeft slechts een energiebehoefte van nog geen 15 kWh/m2 per jaar!

Compact gebouw met een dunne ‘lichte’ schil

Hierin schuilt de kracht van passief bouwen: dikke, compacte gebouwen met een dunne schil en grote open ruimtes daarbinnen. Die schil laat veel licht in het atrium toe, dat als serre fungeert en een essentieel onderdeel van de klimatisering vormt. Zo kan de vraag naar een grote lichtinval optimaal gecombineerd worden
met passieve technieken en ontstaat er een slim gebouw: de energie die erin gaat kan uiteenlopende functies vervullen voordat deze het gebouw weer verlaat.

Om het te verwachten energieverbruik vooraf goed voorspelbaar te krijgen is niet alleen de PHPP-berekenings-methodiek gehanteerd, maar zijn de verbruiken vooraf dynamisch gesimuleerd met een uitgebreid zonemodel in het softwarepakket ‘TRNSYS’. De te verwachte temperaturen in het atrium in de zomerperiode zijn vooraf onderzocht met behulp van ‘Computational Fluid Dynamics’ (CFD).

Energetisch in balans

Het kantoorgebouw is energetisch volledig in balans. Door de betonkernactivering heeft het gebouw ’s winters evenveel energie nodig voor verwarming als het in de zomer nodig heeft om gekoeld te worden. De zwartgekleurde constructie is gedeeltelijk bedekt met fotovoltaïsche zonnepanelen, geïntegreerd in de dakvorm, waarmee een aanzienlijk deel van de benodigde elektriciteit zelf wordt opgewekt.

Aangename werkomgeving met betaalbaar comfort

De prestaties van dit gebouw voldoen aan de passiefstandaard (PHPP 2007). De technische aanpassingen om te voldoen aan deze passiefstandaard doen geen afbreuk aan de door Leefmilieu Brussel gestelde comforteisen. Het ontwerp garandeert een uiterst aangename werkomgeving ten aanzien van lichttoetreding, temperatuur, luchtkwaliteit en akoestiek en levert het bewijs dat een doorgedreven energieprestatie (passief) hand in hand kan gaan met betaalbaar comfort.

De combinatie van een passief gebouwontwerp met een actief klimaatsysteem, dat warmte en koude opslaat in de grond en actief afgeeft aan de ruimtes, maakt van het nieuwe Leefmilieu Brussel een interactief exemplarisch Belgisch en Europees voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Antwan van Haaren, senior adviseur duurzame leefomgeving bij DGMR.

Zie ook de projectpagina op de website van architectenbureau cepezed.

Project Leefmilieu Brussel in de media

Hieronder volgen enkele verwijzingen naar beschrijvingen van dit project:

7 april 2015:
Brussels Environment by Cepezed: outside Darth Vader inside light and friendly
Bron: Dafne (online magazine, devoted to news about fabulous products, makers and trends of the Netherlands creative industry)

1 juli 2014:
Iconisch passiefcomplex met een uiterst toegankelijke uitstraling voor Leefmilieu Brussel
Bron: website Architecture.be

8 oktober 2013:
Grootste passieve kantoorgebouw is een erg actieve machine
Bron: website DGMR

25 juni 2013:
Hoogste punt bereikt voor Leefmilieu Brussel
Bron: website architectenbureau cepezed

26 november 2009:
Cepezed ontwerpt hoofdkantoor Leefmilieu Brussel
Bron: website De Architect
Foto: Leon van Woerkom

Foto: Leon van Woerkom

Foto: Leon van Woerkom

Foto: Leon van Woerkom

BENG

Zonnepanelen op dak

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG

Zonnepanelen op dak

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!