DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Project: Cruquius Amsterdam

Project: Cruquius Amsterdam

Hoe DGMR helpt een architectonisch hoogstandje aan Cruquiuskade Amsterdam te realiseren zonder dat het ontwerp ten koste gaat van het comfort en de veiligheid.

Kantoorgebouw Cruquiuskade Amsterdam | DGMR

De uitdaging

Hoe realiseer je een architectonisch hoogstandje zonder dat het ontwerp ten koste gaat van het comfort en de veiligheid? Rietveld Architects en Roos Interior Architecture hebben in opdracht van Amvest een blikvanger aan en boven het water van de Entrepothaven gecreërd. Een kantoorgebouw dat past bij de woningbouwopgave op het Cruquiuseiland in Amsterdam, waardoor een aantrekkelijk woon-/werkgebied ontstaat. De architectuur gaat voorop en zoekt de grenzen op van wat mogelijk is. Daarvoor heeft het team adviseurs nodig die de uitdaging aangaan en het onmogelijke mogelijk maken.

De oplossing

Aansluiten bij een ontwerp met transparante gevels, een bijzonder slanke trapconstructie die ook als brandtrap fungeert, een tweede huidgevel met maliënkolder als zon-/lichtwering, een vestibule lift en strekmetalen klimaatplafonds. Niet alledaags materiaalgebruik vraagt om niet alledaagse oplossingen. Vanaf de start van het ontwerp in 2014 adviseerde DGMR over de integratie van de architectuur met bouwfysica en installaties. Onze adviseurs kijken naar de maakbaarheid.

De gevel kent verschillende vormen van zeefdruk, in blader- en malienkolderprint; de laatste versterkt het bijzondere gebruik van de maliënkoldergordijnen om de warmte buiten de transparante gevels te houden en tegelijkertijd te zorgen voor voldoende daglicht. Ook akoestisch spuitwerk moet zorgen voor een comfortabel verblijf in ruimten met harde materialen, zoals een open strekmetalen plafond en gebruik van verhoogde computervloeren voor een flexibele inrichting. Deze oplossing maakt het mogelijk delen van de  installatie in het zicht te houden voor meer ruimte en beleving of juist weg te werken onder de vloer.

Het centrale trappenhuis bestaat uit zeer dunne, zelfdragende trapelementen, waarbij de brandscheiding per bouwlaag wisselt van de ene naar de andere trap. Transparante wanden aan de trap vormen de brandcompartimentering, zowel in normaal bedrijf als in geval van brand. Een flinke opgave om een oplossing te bedenken om temperatuuruitzettingen en bijbehorende vervormingen op te vangen.

De meerwaarde

Wanneer een architect zulke uitgesproken ideeën heeft, dan ondersteunen de bouwfysische, brandveilige en duurzame oplossingen zijn ontwerp en maken het zelfs sterker. Deze toegevoegde waarde vertaalt zich naar de opdrachtgever die een zeer transparant gebouw krijgt met een grote mate van flexibiliteit. Ook een gebouw met uitstraling en karakter vanwege bijzondere oplossingen; maatwerk met een verhaal. Niet alleen hierdoor aantrekkelijk om in te werken, maar ook brandveilig en comfortabel met veel daglicht en een goede akoestiek. Deze elementen dragen bij aan de gezondheid en productiviteit van medewerkers.

 

Kantoor Cruquiuskade Amsterdam | DGMR

Bouw kantoor Cruquiuskade Amsterdam | DGMR

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Bouwfysica

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!