DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Lefier woonwinkels

Lefier woonwinkels

In Groningen, Stadskanaal, Hoogezand en Emmen zijn de woonwinkels van woningcorporatie Lefier getransformeerd naar toekomstbestendige werkplekken voor medewerkers en ontvangstruimten voor huurders.

Bron: Lefier

De uitdaging

Energiezuinige en veilige kantoren die ruimte bieden voor het Nieuwe werken. Dat beoogde woningcorporatie Lefier met de woonwinkels in Groningen, Stadskanaal, Hoogezand en Emmen. Kantoortuinen, belcellen en verduurzaming vroegen erom de huidige installaties tegen het licht te houden. Omdat alle kantoren een eigen speerpunt kregen, zocht Lefier advies op maat. Ze betrokken DGMR als adviseur Installaties en brandveiligheid om per locatie een nieuw plan te maken.

De oplossing

In Emmen en Hoogezand ging het om een verbouwing van het bestaande pand. In Stadskanaal transformeerde een voormalige school naar kantoorruimte. In Groningen betrok Lefier een huurpand. Voor alle vier de panden gold dat we vanuit werktuigbouwkundig en elektrotechnisch perspectief naar de installaties hebben gekeken binnen de kaders van duurzaamheid, financiën en tijd. Zo adviseerde onze adviseur over verlichting, klimaatcomfort, maar ook over data en voorzieningen voor audiovisuele middelen in de vergaderruimten.

We integreerden de verschillende toepassingen in vier totaalplannen voor de installaties. Emmen werd het circulaire kantoor van Lefier. Omdat hier op andere bouwlagen doorgewerkt moest worden, dachten we mee over de stapsgewijze aanpassing van installaties. In Hoogezand, waar nu als speerpunt het gasloze en bijna energieneutrale kantoor is gerealiseerd, pasten we de installaties in de bestaande, beschikbare ruimte in.

Het vitale, gezonde en wellbeing kantoor werd als speerpunt realiteit in Stadskanaal. Omdat in dit kantoor de kapconstructie in het zicht zit, bedachten we oplossingen voor een inpassing van de installaties zonder dat ze afbreuk deden aan esthetische kwaliteit van de constructie. Voor het huurpand in Groningen met als speerpunt flexibiliteit hielpen we Lefier om de eisen die ze aan de installaties stelden ook daar gerealiseerd te krijgen. Binnen een krappe doorlooptijd voor alle deelprojecten hebben we mooie resultaten geboekt.

 

Zichtbare kapconstructie van de woonwinkel Stadskanaal.

De meerwaarde

Medewerkers van Lefier konden hun intrek nemen in kantoren die klaar zijn voor de toekomst. Met aangename, duurzame installaties, een goed klimaatcomfort en up-to-date voorzieningen om digitaal te werken. De opdrachtgever kreeg per locatie een passende oplossing, waardoor hij in staat was om de verschillende thema’s uit te werken en tot een krachtig concept te maken. Met veel lagere kosten voor energie en oplossingen die recht doen aan de eigenheid van de verschillende locaties.

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek - DGMR

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.