DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Hoofdkantoor ING en paviljoen The Traveller Amsterdam

Hoofdkantoor ING en paviljoen The Traveller Amsterdam

ING heeft haar internationale kantoor verplaatst naar de Bijlmerdreef in het zuidoosten van Amsterdam in het zogenoemde Cumulus Park. Het vijf verdiepingen tellende gebouw heeft een glazen gevel en is vernoemd naar de ceder, symbool voor duurzaamheid en groei. Paviljoen The Traveller sluit daarop naadloos aan.

Hoofdkantoor ING en paviljoen The Traveller in Amsterdam Foto: DGMR

De uitdaging

Het nieuwe hoofdkantoor van ING en ook het paviljoen ernaast moesten meer zijn dan gebouwen alleen. De verbinding tussen mensen, maar ook de verbinding met de omgeving waren belangrijke uitgangspunten. Hoe maak je van grote atria en platforms in het hoofdkantoor comfortabele en veilige ontmoetingsplekken? En als transparantie buiten en binnen in elkaar moet laten overlopen, dan vraagt dat in beide gebouwen om oplossingen die een aangename omgeving voor werken en ontmoeten creëren. Tel daar de hoge duurzaamheidsambities van ING bij op en de opdracht is een mooie uitdaging.

De oplossing

Samen met Benthem Crouwel en overige adviseurs ontwikkelde DGMR een ontwerp dat zo optimaal mogelijk invulling gaf aan de hoogste duurzaamheidseisen die ING voor het nieuwe hoofdkantoor nastreefde. Met name op het gebied van energieverbruik, gezondheid en gebruik van materialen adviseerde DGMR de opdrachtgever. Doel: een comfortabele werkomgeving die door de gekozen oplossingen ook de samenwerking vergemakkelijkt.

In opdracht van ontwikkelaars EDGE Technologies en G&S Vastgoed adviseerde DGMR bij de nieuwbouw van zo’n 40.000 vierkante meter kantoorruimte. Het ING-hoofdkantoor bestaat uit twee gebouwdelen verbonden door een brug en met een atrium in elk deel. Trappen en platforms, ontworpen door interieurarchitecten Hofman Dujardin, nodigen mensen uit om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Omdat de grote atria en platforms gebruikt worden als verblijfsruimten verrichtte DGMR uitgebreide studies naar brandveiligheid, optredende temperaturen en akoestiek.

 

Atrium in het hoofdkantoor van ING
Foto: DGMR

 

De transparantie van zowel het hoofdkantoor als van paviljoen The Traveller werd mede mogelijk door adviezen van DGMR voor de luifels aan het gebouw en de glaskeuze. Dankzij de luifels aan het hoofdkantoor en de grote overstek aan het paviljoen zijn de gebouwen duurzaam en het binnenklimaat uitstekend en comfortabel met minimaal energieverbruik. Het nieuwe ING-kantoor kreeg de BREEAM-score Outstanding, en een verscheidenheid aan duurzame oplossingen maakt dit gebouw energieneutraal.

Auto’s pasten niet in het beeld om buiten met binnen te verbinden. Ze verstoren de transparantie niet door de keuze voor een ondergrondse parkeergarage. Dit creëert veel ruimte voor voetgangers en fietsers. Door onze berekening van een gelijkwaardige oplossing voldoet de ondergrondse parkeergarage aan de vereiste ventilatie en brandveiligheid.

De meerwaarde

Vanaf de start is DGMR bij zowel de ontwikkeling van het hoofdkantoor als van het paviljoen betrokken geweest. Door samen op te trekken met Benthem Crouwel Architects voor het kantoor en met Powerhouse Company voor het paviljoen konden oplossingen direct in de ontwerpen toegepast worden. Zeker bij transparante gebouwen als deze is dat een succesvolle aanpak. Zo kregen de ambities van ING als opdrachtgever direct een plek en konden ontwikkelaars EDGE Technologies en G&S Vastgoed duurzame en comfortabele gebouwen realiseren.

Onze adviseurs

Antwan van Haaren - DGMR

Antwan van Haaren

Adviseur Duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.