DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Fasttrack Offices Synthon (FTOS-project)

Fasttrack Offices Synthon (FTOS-project)

Op de Byondis Campus in Nijmegen staat een nieuw kantoorgebouw waar nu het farmaceutisch bedrijf Synthon gehuisvest is.

Atrium van FTOS | DGMR Foto: Norbert van Onna

De uitdaging

Het nieuwe kantoor op de Byondis Campus moest een comfortabel gebouw worden. Een open en transparante werkplek die meteen klaar is voor de volgende stap in duurzaamheid. Het tijdpad was kort – in zowel het ontwerp als de realisatie moest tempo zitten. Tegelijkertijd moest de nieuwbouw een kwalitatief goed gebouw zijn, zowel in de materiaalkeuze als de detaillering.

De oplossing

Opdrachtgever Byondis deed een beroep op DGMR voor adviezen over brandveiligheid. Door deze adviezen voor dit project te combineren met onze expertise op het gebied van bouwfysica, installaties en duurzaamheid konden we snel schakelen en kreeg de opdrachtgever een integraal advies. In augustus 2019 startte het ontwerpteam met de voorbereidingen.

Foto: Norbert van Onna

Architect Broekbakema tekende voor een compact gebouw. Een groot atrium met veel glas verbindt twee gebouwdelen met kantoorruimten. De ontmoetingsplekken in het atrium krijgen veel daglicht. Om ze ook comfortabel te houden, is gekozen voor triple glas in combinatie met passieve en actieve zonwering, natuurlijke ventilatie en een installatie die zorgt voor zomer- en wintercomfort. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van vloerverwarming en -koeling alsmede een natuurlijke warmte-afvoerinstallatie.

Ook keken we goed naar de akoestiek, zodat het atrium ook qua geluid comfortabel is. We losten dit op door dempende materialen te gebruiken die tegelijkertijd esthetisch passen bij de hoge afwerking van het gebouw. Ook voor brandveiligheid was een onzichtbare inpassing van belang, waarbij het atrium is gecompartimenteerd en de gevel is beoordeeld op brandoverslag.

Tot slot is het gebouw voorbereid op de volgende stap in duurzaamheid. Deze wordt later campusbreed ingezet. In de toekomst kan FTOS worden aangesloten op de warmte-koudeopslag (wko).

De meerwaarde

Om een atrium van een comfortabel klimaat te voorzien, zijn installaties nodig die voorzien in verwarming en koeling. Samen met de brandveiligheidsinstallatie gebruiken ze energie, terwijl duurzame oplossingen gericht zijn op het terugdringen van energiegebruik. Voor opdrachtgever Byondis vond DGMR het optimum, waarbij nog voldoende ruimte is om de volgende stap in duurzaamheid te zetten.

 

Prominente trap in FTOS | DGMR
Foto: Norbert van Onna

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek - DGMR

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.