DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Circulair houten woonproject Juf Nienke

Circulair houten woonproject Juf Nienke

Op het Amsterdamse centrumeiland IJburg staat Juf Nienke, een bijzonder volledig geprefabriceerd houten woongebouw van ontwikkelaar Dokvast. SeARCH en RAU Architects ontwierpen het gebouw en vanaf de tenderfase was DGMR betrokken op het gebied van duurzaamheidgeluid, akoestiek en brandveiligheid.

Circulair houten woongebouw | DGMR houtbouw foto: Stijn Poelstra (RAU Architects)

Gebouw met bijzonder doel

Bijzonder aan juf Nienke is dat het bestaat uit volledige houten modules, waarvan de helft beschikbaar is voor mensen in cruciale beroepen zoals leerkrachten en verpleegkundigen. Hiermee hoopt de gemeente het lerarentekort aan te pakken. Het doel van juf Nienke is samenkomst bevorderen, bijvoorbeeld in de pint van het gebouw waar commerciële activiteiten en workshopruimten en werkplekken komen. Daarnaast is juf Nienke circulair met een lage milieubelasting en zijn veel hergebruikte en hernieuwbare materialen gebruikt.

Prefab units van hout

De units zijn gemaakt bij Barli in Uden en daarna naar Amsterdam gebracht. Bij Barli maakten wij een mock up om te zorgen voor een goede geluidsisolatie. Bij houtbouw is contactgeluid een extra aandachtspunt, hier bleven wij gedurende het hele traject monitoren en bijsturen in overleg met de fabrikant. Zo zorgden we voor een goede geluidsisolatie in de units.

Houtbouw en brandveiligheid

Bij dit project was er veel aandacht voor brandvoortplanting, dit vraag om extra aandacht wanneer we bouwen in hout. De brandweer is hierbij ook extra alert, met hen voerden wij veel gesprekken waarin wij het brandveiligheidsconcept en onze testrapporten voorlegden en bespraken. Samen met de opdrachtgever, de architect en de brandweer zorgden we zo dat het gebouw aantoonbaar brandveilig is.

Het belang van geluidsisolatie

In de bouwfase hielden wij ons bezig met de detaillering voor een goede interne geluidsisolatie. Hiervoor stemden wij veel af met de constructeur. Bij het koppelen van de prefab units ontstaat contactgeluid. Het is belangrijk contactgeluid en brandvoortplanting te voorkomen maar tegelijkertijd de constructiesterkte en windbelasting te behouden.

Een duurzame en natuurinclusieve woonomgeving

Bij al onze werkzaamheden na de tender hebben we continu getoetst aan de ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Natuurinclusief bouwen was belangrijk voor dit project. Door de beplanting van de binnentuin, waterretentie en diverse vleermuiskasten dragen het gebouw en de tuin bij aan een betere biodiversteit. Daarnaast heeft groen een positief effect op het welzijn en de gezondheid van de bewoners.

Het gebouw is energieneutraal door de PV panelen op het dak. We deden luchtdichtheidsmetingen en vonden daarbij enkele luchtlekken die daarna zijn opgelost met kitvoegen en betere afdichting.

In dit project waren we vanaf het begin betrokken, dit heeft ook onze voorkeur, zo kunnen we met het team risico’s en knelpunten vroeg signaleren en zo de kwaliteit van het project verhogen en uitvoeringsproblemen verminderen.

 

Onze adviseurs

Leo van Haren

Adviseur bouwfysica

Duurzaamheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!