DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Buitenplaats Doornburgh

Buitenplaats Doornburgh

Aan de Vecht ligt Buitenplaats Doornburgh, een plek met historie en rijksmonumenten. De komende jaren transformeert deze plek naar een centrum van kunst en wetenschap. Met ruimte voor presentatie- en expositiemogelijkheden, artist en scientist-in-residence faciliteiten, project- en vergaderruimtes en bijzondere horeca.

Foto: DGMR

De uitdaging

Nadat de laatste zusters uit de Priorij Emmaus van Buitenplaats Doornburgh waren vertrokken, zocht Meyer Bergman Erfgoed Ontwikkeling een passende bestemming voor het landgoed en voormalige klooster. Die is gevonden in een podium waar professionals, talent, leiders en publiek de gelegenheid krijgen om schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren. Een veel intensiever gebruik dan oorspronkelijk. Hoe bereid je een rijksmonument daarop voor?

De oplossing

Met oog voor de details van het voormalige klooster dacht DGMR mee met de aannemer en de architecten om intensiever gebruik mogelijk te maken zonder grote gevolgen voor het monument. Zo wisten we in overleg met de Veiligheidsregio Utrecht te voorkomen dat pushbars op de monumentale deuren aangebracht moesten worden. Een ander type deurbeslag bleek ook geschikt om de veiligheid van bezoekers te garanderen.

De verschillende oude zusterverblijven, zoals de woonkamer, de kapel en de kapittelzaal, zijn volgens de stijl van de iconische Bossche School relatief kaal en ‘akoestisch hard’. In overleg met de binnenhuisarchitect Müller van Tol konden we de lange nagalmtijd terugdringen met maatwerkoplossingen. Zo ontwikkelden we samen met de architect akoestische panelen die de typerende stijl van het gebouw versterken.

 

De meerwaarde

Met de herontwikkeling van de Priorij op Buitenplaats Doornburgh bereikte de opdrachtgever een eerste mijlpaal met het verwezenlijken van een inspirerend rustpunt. Dankzij de betrokkenheid van de voormalige zusters nog steeds in de stijl van weleer, maar nu gericht op een intensieve ontmoeting van kunst en wetenschap. De Priorij biedt haar gasten veiligheid en een aangenaam akoestisch klimaat om kennis te delen. De zusters zijn trots op het resultaat en zien hun voormalige thuis weer in haar kracht.

Onze adviseurs

Minke Milius - DGMR

Minke Milius

Adviseur brandveiligheid en bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.