DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Brandveiligheid Pontsteiger Amsterdam

Brandveiligheid Pontsteiger Amsterdam

In de Houthaven van Amsterdam verrees het imposante woongebouw Pontsteiger. Het gebouw kent een opvallende poort met 58 koopwoningen in het brugdeel en 252 huurwoningen in de rest van het gebouw.

Buitenzijde gebouw Pontsteiger Amsterdam

De uitdaging

In de opleveringsfase van woongebouw Pontsteiger keurde de brandweer de aansluiting van puien op de betonconstructie af. De aansluiting was anders uitgevoerd dan eerder getest was. Een tegenvaller voor aannemers Dura Vermeer en M.J. de Nijs die zo snel mogelijk een oplossing wilde. Daarop werd DGMR ingeschakeld om de situatie kaart te brengen en oplossingen te adviseren.

De oplossing

De adviseurs brandveiligheid van DGMR worden niet alleen betrokken bij de start van nieuwbouw- en renovatieprojecten, maar ook om laatste problemen bij een oplevering te verhelpen. Zo ook voor woongebouw Pontsteiger waar we de bevindingen van de brandweer als uitgangspunt namen voor eigen onderzoek.

We kwamen erachter dat van alle puien er gelukkig maar een paar aansluitingen waren waarbij de kit niet de noodzakelijke diepte had. Door hiervoor enkele aanpassingen voor te stellen, konden de aansluitingen alsnog voldoen aan de brandveilige eisen voor het gebouw. Verder konden we in ons advies aantonen dat de overige puien voldoen en veilig zijn. We gebruikten daarvoor andere testresultaten en toonden aan dat deze resultaten betrouwbaar waren.

De meerwaarde

DGMR kent niet alleen de bouwpraktijk, maar ook het bevoegd gezag. Deze combinatie maakt dat we afgewogen adviezen geven die ook in dit geval de brandweer geruststelde. Omdat we de brandveiligheid van de aansluitingen van de puien van Pontsteiger konden aantonen, was de aannemer in staat om de opleveringsfase af te ronden. En de bewoners van het nieuwe woongebouw kunnen veilig in hun nieuwe appartementen verblijven.

 

Aansluiting pui op betonconstructie Pontsteiger Amsterdam
Aansluiting van een pui op de betonconstructie van Pontsteiger Amsterdam

Onze adviseurs

Gert van den Berg

Adviseur brandveiligheid

Brandveiligheid

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

De ingenieurs en adviseurs van DGMR maken gebruik van de meeste actuele inzichten in (integrale) veiligheid. Ze zorgen ervoor dat u gebouwen en kantoren kunt bouwen en gebruiken zoals u dat wenst, zo nodig met advies dat buiten de gebaande paden gaat.

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.