DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Berlagehuis Den Haag

Berlagehuis Den Haag

Het Berlagehuis, een 90 jaar oud Rijksmonument, wordt (deels) getransformeerd van kantoor tot een hoogwaardig appartementencomplex.

De uitdaging

Vorm Ontwikkeling B.V. wilde een beeld krijgen van de kwaliteit en levensduur van de monumentale gebouwschil van het Berlagehuis in hartje Den Haag. Omdat het pand aan een drukke verkeersader ligt, is de geluidbelasting hoog. Ook dat vroeg om een oplossing. Daarom wilde Vorm weten wat er nodig is om de prestaties van de gevel op het gebied van comfort, brandveiligheid en inbraakwering te verhogen naar de eisen van nu. De vaststelling daarvan was nodig om een reële inschatting van de kwaliteit en de kosten voor dit project te kunnen maken.

 

Met kleine aanpassingen blijven de stalen binnenpuien behouden.

De oplossing

De gevelspecialisten van DGMR inspecteerden de staat van de monumentale gevels, de brandwerende stalen binnenpuien en de stalen glasdaken. Met in het achterhoofd dat de karakteristieke architectuur behouden moet blijven, brachten we de situatie in kaart én adviseerden over maatregelen.
Tijdens de visuele inspectie ging veel aandacht uit naar de stalen ramen, uitgevoerd in de zogenaamde stoeltjesprofielen. We onderzochten de profilering op corrosie en de deugdelijkheid van het hang en sluitwerk en zochten uit of er hoogwaardiger glas en goede dichtingen in de sponningen passen. Ook liepen we de voegen, het metselwerk en de natuursteen na op defecten. We stelden daarnaast een deskundigenverklaring op voor de brandwerende puien van het gebouw.
Na deze inventarisatie bekeken we welke maatregelen nodig zijn om de genoemde delen te onderhouden en waar nodig te verbeteren om tot een comfortabele, veilige en marktconforme woningen te komen. Deze maatregelen zijn uitgewerkt tot een kostenbegroting.

De meerwaarde

Vorm Ontwikkeling kreeg een totaalplaatje van de aspecten die van invloed zijn op de monumentale gevels van het Berlagehuis. Conditie, energie, geluid en veiligheid als een integrale aanpak voor een toekomstbestendig gebouw. De opdrachtgever heeft nu inzicht in de technische mogelijkheden en benodigde investering om de monumentale gebouwschil in goede conditie te krijgen en verbeterde prestaties te leveren. En niet alles hoeft op de schop. De brandwerende puien in het interieur kunnen met kleine aanpassingen behouden blijven.

Onze adviseurs

Esther Hebly - DGMR

Esther Hebly

Adviseur geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.