DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Utrecht kiest voor energielandschap in polders Rijnenburg en Reijerscop

Utrecht kiest voor energielandschap in polders Rijnenburg en Reijerscop

Eind vorige week besloot de Utrechtse gemeenteraad om van de polders Rijnenburg en Reijerscop een energielandschap te maken met acht windturbines. DGMR adviseerde de gemeente op de milieuaspecten geluid en slagschaduw. De effecten daarvan zijn gebruikt in het participatietraject en in het besluitvormingsproces.

Advies over geluid en slagschaduw windturbines Utrecht voor participatie en besluit Bron: Google Maps

Geluid en slagschaduw

De gemeente biedt in de polders Rijnenburg en Reijerscop ruimte aan grootschalige duurzame energieopwekking in de vorm van 230 hectare zonnepanelen en maximaal acht windmolens. Hiermee kunnen meer dan 82.500 huishoudens van stroom worden voorzien. Welke invloed de windturbines op de omgeving hebben, is uitgewerkt door DGMR. Niet alleen deden we onderzoek naar geluid en slagschaduw op de omgeving. Ook tijdens informatiebijeenkomsten namen we bewoners mee in deze milieuaspecten en gaven we inzichten in de effecten van voorstellen vanuit de omgeving.

Om hinder voor bewoners van de polder en omliggende wijken zoveel mogelijk te beperken, kunnen de windmolens en zonnevelden alleen in bepaalde delen van de polder komen. Windmolens in het noordelijke deel van het gebied, zonnevelden voornamelijk in het oostelijke deel. Verder eist de gemeente geluidarme windmolens, moet de slagschaduw beperkt worden tot bijna nul en krijgen bewoners van de polder financiële compensatie.

De raad vindt dat hiermee voldoende mogelijkheid blijft voor woningbouw tijdens de exploitatiefase. De aanleg van het energielandschap kan op z’n vroegst in 2022 starten.

Onze adviseurs

Gerard van Kempen

Strategisch adviseur Milieu en ruimte

Jasper Pondman

Adviseur Milieu

Windturbines en hinder

Windturbines windmolens in het landschap

De energieproductie van Nederland wordt steeds duurzamer. En windturbines zijn steeds vaker onderdeel van de energietransitie. Wat betekent dit voor thema’s als geluid, slagschaduw en veiligheid? DGMR doet onderzoek en maakt milieueffecten inzichtelijk.

Windturbines windmolens in het landschap

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.