DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Uitgebalanceerd kantoorgebouw 16 aan de Danzigerkade

Uitgebalanceerd kantoorgebouw 16 aan de Danzigerkade

Aan de Danzigerkade in Amsterdam verrijst in rap tempo een serie kantoorgebouwen. Onlangs werd nummer 16 opgeleverd voor een verscheidenheid aan creatieve bedrijven. DGMR adviseerde over bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.

Samenhangend geheel

De gebouwen aan de kade vormen een samenhangend geheel met veel glas, maar kregen van Inbo Architecten uit Woudenberg toch een eigen karakter. Kantoorgebouw 16 heeft een oppervlakte van circa 8.500 m2. De begane grond is bestemd voor parkeren. Kantoorruimten zijn op de bouwlagen 1 tot en met 5 gecreëerd. Op de bovenste verdieping is een dakterras dat een schitterend uitzicht op het IJ biedt.

Omdat ze strak tegen elkaar aan liggen, heeft ook kantoorgebouw 16 blinde zijgevels. Alle daglicht moet dan uit de voor- en achterzijde worden gehaald, in combinatie met een patio in het midden.

Daglicht

Omdat de gebouwen zo strak tegen elkaar aan liggen, heeft ook kantoorgebouw 16 blinde zijgevels. Alle daglicht moet dan uit de voor- en achtergevel worden gehaald, in combinatie met een patio in het midden. Boven de patio is het glas over alle bouwlagen doorgetrokken, zodat in het midden van het gebouw daglicht naar binnen komt.

Brandoverslag

Gebruik van veel glas is weer een uitdaging voor de brandveiligheid van het gebouw. Vlakke glazen gevels leiden in veel situaties tot brandoverslag. Voor balkons geldt het tegenovergestelde. DGMR vond samen met Inbo de meest optimale balans tussen balkondiepte, open gevels en afmetingen van de puien.

Duurzaam

DGMR verzorgde de energieprestatieberekeningen en maakte deze bij oplevering concreet in de vorm van een A++ energielabel! Daarnaast verzorgden we de milieuprestatieberekeningen voor de bouwaanvraag. Hiermee wordt berekend wat de schaduwkosten voor het milieu zijn van de toegepaste materialen.

 

Casco

Omdat ten tijde van de bouwaanvraag de indeling van het kantoorgebouw nog niet bekend was, is het als ‘casco’ aangevraagd. DGMR houdt bij de berekeningen en uitgangspunten altijd zoveel mogelijk rekening met alle mogelijke indelingsvarianten. Daarmee beogen we de vergunningsaanvraag en ingebruikname zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit is inderdaad soepel verlopen. Gebruikers hebben bij de nadere indeling geen restricties ondervonden: daarmee is onze missie geslaagd!

Oplevering

Tegen de oplevering hebben we de klant bijgestaan om te kijken of de aannemer knap werk heeft geleverd. Dat bleek op wat kleine opleverpunten het geval. Het gebouw is nu brandveilig, energiezuinig en comfortabel. En zo zien we het graag.

Onze adviseurs

Hendrik-Jan Doevendans - DGMR

Hendrik-Jan Doevendans

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.