DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/SuperHub Meerstad verbindt de natuur eromheen

SuperHub Meerstad verbindt de natuur eromheen

In de meest groene wijk van Groningen komt SuperHub Meerstad. Een duurzaam en flexibel gebouw dat meteen ontmoetingsplek is. Met een supermarkt, een gezondheidscentrum en een cafe. DGMR adviseerde onder andere over duurzaamheid om de Superhub energieneutraal te maken.

Energieneutrale Superhub Meerstad in Groningen | DGMR Rendering: Proloog

Lokale duurzaamheid

De duurzaamheidsambities voor SuperHub Meerstad wordt bepaald met GPR dat inzicht geeft in de duurzaamheidsprestatie van het gebouw. Om het gebouw energieneutraal te krijgen, komen onder andere PV-panelen en groen op het dak. Een geavanceerde installatie en warmte/koudeopslag zorgen voor een energiezuinig binnenklimaat. Omdat het gebouw heel veel glas heeft, simuleerden we hoe de zon in het gebouw komt. Met lamellen reduceren we de zonbelasting.

De constructie van de SuperHub is bio-based en circulair. Dit stelt weer andere eisen aan brandveiligheid, die we deelden met het ontwerpteam van MWPO en De Zwarte Hond. Door het gebruik van hout zorgt het gebouw voor verbinding met de omliggende natuur. De supermarkt die op deze plek komt, moet ook aantonen hoe zij bijdraagt aan lokale duurzaamheid. De afmeting en constructie van het gebouw maakt het in de toekomst mogelijk om te kiezen voor andere functies, zoals wonen, sporten of onderwijs.

 

SuperHub Meerstad in Groningen omringd door natuur | DGMR
Rendering: Proloog

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.