DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Stikstofbanken geopend

Stikstofbanken geopend

Sinds 1 juli zijn de stikstofbanken operationeel. Deze stikstofbanken zijn een registratiesysteem voor extra mogelijkheden om een natuurvergunning te verkrijgen voor initiatieven waarbij stikstof wordt uitgestoten.

 

Microdepositiebank en doelenbank

Door het huidige stikstofprobleem is het momenteel lastig een Natuurvergunning in het kader van de Wet natuurbescherming te krijgen. Het doel van de stikstofbanken is om toch vergunningen te verlenen aan projecten waarvan de stikstofuitstoot zich in kleine hoeveelheden verspreidt over Natura 2000 gebieden (microdepositie). Om in aanmerking te komen voor de microdepositiebank mag de depositie niet meer dan 0,05 mol per hectare per jaar zijn.

Daarnaast zijn er stikstofbanken waarmee een provincie maatschappelijk relevante projecten kan realiseren (doelenbank). De initiatieven mogen de natuur niet verslechteren en de provincies moeten de banken voldoende vullen. Dit doen ze onder andere met stikstof die vrijgemaakt is wanneer een veehouder of ander bedrijf stopt met de werkzaamheden. Maar ook bij verhuizing van een bedrijf (en dus verhuizing van emissie), kan er in een bepaalde provincie stikstofuitstoot vrijvallen. Deze vrijgemaakte en vrijgevallen stikstof uitstoot komt in de stikstofbanken en kan weer worden uitgegeven aan nieuwe initiatieven.

Een integrale benadering

Wij begeleiden onze klanten bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid stikstof en verzorgen de aanvraag bij de stikstofbank. Dit doen wij volgens de laatste TNO methode. Natuurlijk kijken we integraal naar de situatie en voeren ook de andere benodigde onderzoeken, berekeningen en vergunningaanvragen uit die komen kijken bij bijvoorbeeld bedrijfsuitbreiding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Onze adviseurs

Reindert Smit

Adviseur milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.