DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Schone Luchtakkoord: Kansen en mogelijkheden

Schone Luchtakkoord: Kansen en mogelijkheden

Onderwerpen als gezondheid en luchtkwaliteit, maar ook houtstook en duurzame mobiliteit staan vaak op de agenda bij de vorming van nieuwe colleges. Gemeenten kunnen deze onderwerpen prima laten aansluiten op het Schone Luchtakkoord. DGMR helpt gemeenten bij het in kaart brengen van de mogelijkheden om aan te sluiten bij dit akkoord.

foto: Dura Vermeer

Gezondheidsschade verminderen door het Schone Luchtakkoord

Het Schone Luchtakkoord is in 2020 gesloten tussen Rijk, provincies en gemeenten. Het doel van dit akkoord is om gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 met minimaal 50% te verminderen ten opzichte van 2016. Inmiddels zijn er 86 gemeenten, 12 provincies en de Rijksoverheid verbonden aan het Schone Luchtakkoord. Dat kan (naast schonere lucht) voordelen opleveren voor een gemeente, zoals financiering voor projecten uit de Specifieke Uitkering Schone Luchtakkoord. Zo zijn er in Leiden extra laadpalen gekomen met behulp van deze financiering.

Onderzoek naar kansen en mogelijkheden

DGMR ondersteunt gemeenten bij het onderzoeken van de mogelijkheden en kansen om ook aan te sluiten bij dit akkoord. Dit doen wij door interviews met stakeholders te houden en advies te geven over kansen en mogelijkheden per gemeente. Bij een positief advies stellen we een maatwerk actieplan op door gezamenlijke werksessies te organiseren. Zo begeleiden wij steeds meer gemeenten in hun ambities om schoner en gezonder te worden.

 

 

Onze adviseurs

Doede Wessels

Adviseur milieu en ruimte

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.