DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/RvS: noodzaak milieubeoordeling voor windparken

RvS: noodzaak milieubeoordeling voor windparken

Om windturbines of windmolenparken te kunnen plaatsen, is een milieubeoordeling over geluid en slagschaduw noodzakelijk. Die baanbrekende uitspraak deed de Raad van State op 30 juni 2021. DGMR heeft de kennis in huis om te helpen bij de vereiste wettelijke onderbouwing.

Onderbouwing wettelijke normen voor windturbines en windmolenparken

Goede onderbouwing

In zijn uitspraak geeft de Raad van State de wetgever opdracht om onderzoek te doen naar de milieueffecten van de maximale hoeveelheid geluid of slagschaduw die een windpark volgens wettelijke normen mag veroorzaken. Voor de normen die in het Activiteitenbesluit zijn opgenomen, is niet eerder een milieueffectrapportage (MER) gemaakt. Volgens de Europese Richtlijn voor Strategische Milieu Beoordeling is dat echter wel vereist.

De aanleiding voor deze uitspraak was de beroepsprocedure tegen Windpark Delfzijl. De consequenties hiervan raken echter ook windturbines en windparken die nog gebouwd moeten worden en de besluiten daarover nog te herroepen zijn. Moeten alle projecten nu wachten op een goede onderbouwing van de wettelijke normen op nationaal niveau? Nee, gemeenten hebben de vrijheid om eigen normen te stellen. De eis is wel dat ze gebaseerd zijn op een deugdelijke motivering die toegesneden is op de specifieke locatie.

DGMR heeft ruime ervaring met het onderbouwen van normen die gelden voor locaties voor windturbines en windparken. We hielpen meerdere gemeenten bij het opstellen en communiceren van de kaders.

Onze adviseurs

Jasper Pondman

Adviseur Milieu

Gerard van Kempen

Strategisch adviseur Milieu en ruimte

Windturbines en hinder

Windturbines windmolens in het landschap

De energieproductie van Nederland wordt steeds duurzamer. En windturbines zijn steeds vaker onderdeel van de energietransitie. Wat betekent dit voor thema’s als geluid, slagschaduw en veiligheid? DGMR doet onderzoek en maakt milieueffecten inzichtelijk.

Windturbines windmolens in het landschap

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.