DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Ruim 800 Overhoekse woningen

Ruim 800 Overhoekse woningen

In Overhoeks verrijzen binnenkort meerdere woongebouwen die de nieuwe skyline aan het IJ in Amsterdam gaan vormgeven. DGMR is betrokken bij maar liefst 813 appartementen.

In Overhoeks verrijzen binnenkort meerdere woongebouwen die de nieuwe skyline aan het IJ in Amsterdam gaan vormgeven. DGMR is betrokken bij maar liefst 813 appartementen.

Amvest ontwikkelt 11 individuele woongebouwen met een eigen karakter. De ontwerpen komen van verschillende architecten. Het gebied wordt straks een staalkaart van contemporaine woningbouw. De verschillende vormgeving en materialisatie die de ontwerpen onderscheidend maken, maken elk gebouw voor DGMR tot een project waarin we specifieke oplossingen kunnen aandragen en waarin we al onze creativiteit kwijt kunnen. We adviseren op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek en zijn daarmee een vaste speler binnen de verschillende projecten.

Efficiënt kernontwerp

De woongebouwen variëren in hoogte tussen de 18 en 25 meter. Een ogenschijnlijk kleine marge, maar behoorlijk van invloed op het brandveiligheidsconcept. In gebouwen met een vloer boven de 20 meter zijn voor de brandweer aanvullende voorzieningen nodig, zoals een brandweerlift, rooksluizen voor alle trappenhuizen en een droge blusleiding. DGMR adviseert de architecten bij het inpassen van deze onderdelen in de ‘kernen’ van het gebouw.

Ruimtelijke oplossing

Omdat elke vierkante meter telt, zoeken we naar de meest optimale oplossingen. Appartementen binnen één gebouw variëren in vorm en grootte. Het vernuft in een efficiënt kernontwerp zit hem dan ook in het ontwerpen van de meest ideale kern, die goed aansluit op de verschillende appartementen op alle bouwlagen. Met een goede kennis van brandveiligheid en akoestiek kan DGMR hier de ontwerpers helpen naar een goede ruimtelijke oplossing voor beide situaties het beste past.

Voldoende daglicht

Op het gebied van bouwfysica assisteert DGMR het ontwerpteam op aspecten zoals geluidwering gevel, interne geluidsisolatie, daglicht en EPC-berekeningen. Met name op het gebied van daglichteisen ligt er soms best een uitdaging om alle woningen zodanig te situeren dat er voldoende daglicht binnenkomt. Het balkon, het creëren van enige privacy ten opzichte van de buren en de ‘L’-vorm die sommige blokken volgens het bestemmingsplan moeten volgen, waren daarbij extra lastige opgaven. Toch is het gelukt om alles aan de eisen te laten voldoen.

Warmtebron

Alle woningen in het gebied hebben geen gasaansluiting meer. Om de woningen aan de huidige EPC-eisen te laten voldoen, zijn uiteraard de nodige maatregelen getroffen: PV-panelen, balansventilatie met WTW. Daarnaast zijn de woningen aangesloten op een aantal WKO’s die in het gebied liggen. De WKO is de warmtebron voor het verwarmen van de woningen met vloerverwarming. Daarnaast wordt bij sommige woonblokken ook het koelende vermogen van de WKO ingezet. De koelbehoefte is bepaald op basis van berekeningen die door DGMR zijn gemaakt.

Voor de eerste fase van dit project zijn de bouwvoorbereidingen gestart.

Onze adviseurs

Hendrik-Jan Doevendans

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!