DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Onderzoek ‘Het geluid van de energietransitie’

Onderzoek 'Het geluid van de energietransitie'

Met een 7,8 voor hun onderzoek studeerden Harm van Wagenberg en Kees Verdijck af op het geluid van warmtepompen in enerziezuinige wijken. De studenten milieukunde aan de Hoge Agrarische School (HAS) in Den Bosch leverden DGMR voor de zomer een mooie aanzet om verder te onderzoeken.

Afstudeerders over geluid en energietransitie

Warmtepompen maken meer geluid

Toen de twee HAS-studenten in februari 2019 met hun afstudeeropdracht startten, was geluid van warmtepompen nog geen issue. Inmiddels beloofde de minister het Bouwbesluit te wijzigen en met ingang van 1 januari 2020 eisen te stellen aan het geluid van luchtwarmtepompen. Uit het onderzoek van Harm en Kees in energiezuinige wijken blijkt inderdaad dat warmtepompen meer geluid maken. Op zeven onderzoekslocaties was een overschrijding van de nieuwe norm van 40 dB(A) die straks geldt.

De geluidsniveaus zijn sterk afhankelijk van het type en de plaats van de buitenunit, de buitentemperatuur, de warmtevraag van woning en gebruiker en het warmwatergebruik. Dit leidt niet tot geluidshinder naar de omgeving, concluderen de twee onderzoekers. Of grootschalige toepassing van warmtepompen in gasloze woonwijken geluidshinder geeft, vraagt om meer kwantitatief onderzoek. Op dit moment zijn er nog te weinig energiezuinige wijken.

Hoe dan ook zijn technologische ontwikkelingen nodig om warmtepompen te laten voldoen aan de nieuwe norm van 40 dB(A). Wat het effect hiervan is op de nieuwe wijken is ook onderwerp voor nieuw onderzoek. Het afstudeeronderzoek van Harm en Kees ligt er nu als basis. DGMR zal met hulp van studenten vervolgonderzoeken opzetten, zodat energietransitie niet voor andere milieuproblemen gaat zorgen.

Onze adviseurs

Robert Bos

Adviseur Industrie, verkeer en milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.