DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Nieuwe bestemming Paleis Soestdijk in de maak

Nieuwe bestemming Paleis Soestdijk in de maak

Eind oktober presenteerde MeyerBergman Erfgoed Groep het Plan van Aanpak voor een vernieuwd Paleis Soestdijk. Een plek voor de kroonjuwelen van de Nederlandse maak- en kennisindustrie. Binnen het ontwerpteam gaat DGMR aan de slag met bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid.

Vooraanzicht Paleis Soestdijk Bron: Paleis Soestdijk

Onzichtbare oplossingen

Het Paleis, het omliggende Park en de Parade – het terrein aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg – moeten samen het beste van Nederland laten zien op het gebied van water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid. Samen met West8, ABT, Hylkema Erfgoed en Techniplan maakt DGMR onderdeel uit van het ontwerpteam, zoals dat door MeyerBergman Erfgoed Groep is samengesteld. Allereerst richt het ontwerpteam zich op het paleis als hoofdpaviljoen. Zo voerde DGMR een zogenoemde flow-analyse uit om te bepalen of de entree van het gebouw voldoende is om grote groepen bezoekers te ontvangen.

Aan de overkant van de weg staat het herenhuiscluster dat omgebouwd wordt tot ‘Parade’. Voor het gehele gebied richten wij ons op de bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid. Zo moeten de gebouwen de huidige stand van thermisch en akoestisch comfort en energiezuinigheid krijgen. Hetzelfde geldt voor brandveiligheid, waarbij de historische details behouden moeten blijven en oplossingen onzichtbaar ingepast worden.

 

Kaart gebied Paleis Soestdijk
Bron: Paleis Soestdijk

Vier pijlers

Het vernieuwde Paleis Soestdijk, dat eind 2023 open gaat, presenteert een innovatief en inspirerend programma op basis van vier pijlers: Podium, Platform, Praktijk en Historie. Het beste van ondernemend en innovatief Nederland krijgt op Landgoed Paleis Soestdijk een podium. Innovators presenteren, toetsen ideeën en brengen ze verder met het paleis als ontmoetingsplek en platform. In de Baarnse vleugel komen innovatielabs die onderwijs en praktijk samenbrengen. Tot slot ontsluiten multimediale presentaties voor bezoekers de rijke historie.

 

Onze adviseurs

Björn Peters

Adviseur Brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.