DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Meer zekerheid voor nieuwbouw aan het spoor

Meer zekerheid voor nieuwbouw aan het spoor

Langs bestaande spoorlijnen komen steeds meer nieuwbouwwoningen. Tegelijkertijd maakt goederen- en passagiersvervoer steeds intensiever gebruik van het spoor. Logisch dat ProRail oproept om trillingen tegen te gaan. Gemeenten zijn bang dat de bouw duurder uitvalt, zegt directeur Pier Eringa in de Volkskrant van gisteren. Maatregelen kosten inderdaad meestal geld, maar wie voor zekerheid gaat, kan daarin juist veel geld besparen, vindt DGMR.

Bodem en fundering

Sinds 2015 gaf ProRail bij bouwprojecten langs het spoor al tientallen waarschuwingen af. Ze drong aan op maatregelen om de gevolgen van trillingen te verminderen. Bewoners langs het spoor die hinder van trillingen ondervinden, kunnen moeiteloos vertellen wat zij ervaren: voelbare trillingen via de vloer en gedreun in huis bij een passerende trein. Volstaan dan standaard maatregelen?

DGMR weet uit ervaring dat maatregelen nooit standaard zijn. De Nederlandse bodem verschilt per gebied en daarmee ook de funderingswijze van woningen en gebouwen. Algemene rekenmodellen volstaan niet, er is allereerst gericht trillingsonderzoek nodig. Dit bestaat uit het verzamelen van actuele meetgegevens, het in beeld brengen met rekensoftware zoals ons GeoMilieu, en het opstellen van prognoses van de te verwachten trillingen.

Meer zekerheid

Dit trillingsonderzoek bepaalt de maatregelen. Daarin zijn er meerdere mogelijkheden. Wat op de ene locatie wel werkt, is mogelijk niet geschikt voor een andere locatie. Het afstemmen van maatregelen op de situatie is dus erg belangrijk en daar zit juist onze kracht. Deze aanpak vertaalt zich in meer zekerheid over de juiste maatregelen en dus minder kans op onnodige kosten. Investeren in goed onderzoek kan dus juist geld besparen.

Onze adviseurs

Reinoud Fennema

Adviseur Trillingen en geluid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.