DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Meedenken voor de Stad van de Toekomst

Meedenken voor de Stad van de Toekomst

UNStudio lanceerde een ontwerpvisie voor de Stad van de Toekomst, Socio-Technical City genoemd. DGMR onderbouwde deze visie met onze expertise op het thema Energie. Deze stedenbouwkundige ontwerpvisie is één van de tien voor de vijf grote steden in Nederland.

Copyright: Plompmozes

Nieuwe stadslaag

UNStudio kreeg het gebied van het Central Innovation District (CID) in Den Haag toegewezen. Dit is een centraal gelegen testlocatie in de spoorwegdriehoek Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië. Nu nog een groot infrastructureel knooppunt van sporen, maar in de toekomstvisie van UNStudio en het team van experts een groen en zelfvoorzienend ‘dubbellaags’ stadsdeel. Boven op de bestaande infrastructuur van treinsporen komt een nieuwe stadslaag van woningen, kantoren, stedelijke mobiliteit en parkachtige openbare ruimte.

Geothermiecentrale

Een van de grote transitievraagstukken van deze tijd is energie. Hoeveel energie kan worden opgewekt? Waar komt deze energie vandaan? Hoeveel is er in 2050 naar verwachting nodig? In hoeverre kan CID hier zelf in voorzien? DGMR onderbouwde de door UNStudio bedachte Geothermiecentrale, een architectonische en praktische oplossing als icoon voor de energietransitie. Omdat warmtepompen, WKO-systemen en zonnepanelen niet genoeg zijn, bedachten we een systeem van energie-uitruil met omliggende wijken. De centrale is daarnaast een stadsbrug met ruimte voor start-ups, een wintertuin en een verbinder van buurten in Den Haag.

 

Gateway Energie: Geothermiecentrale

 

Andere partijen onderbouwden in opdracht van UNStudio een visie op urban technology (UNSense), landschap (Felixx), circulariteit (Metabolic), klimaatadaptatie (Nelen & Schuurmans) en datamobiliteit (Here technologies).

Stad van de Toekomst

Deze studie maakt onderdeel uit van ‘De Stad van de Toekomst’, een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, de TU Delft, Vereniging Deltametropool, de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, de Directoraten-generaal Mobiliteit, Ruimte en Water, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De uitkomsten van de studies van ‘De Stad van de Toekomst’ worden voorjaar 2019 in een publicatie gebundeld.

Onze adviseurs

Bas Hasselaar - DGMR

Bas Hasselaar

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.