DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Controle op gevelconstructie nieuwe rechtbank van Amsterdam

Controle op gevelconstructie nieuwe rechtbank van Amsterdam

Gevelleverancier TGM NL bv betrekt de adviseurs van DGMR Bouw- en geveltechniek opnieuw bij de nieuwe rechtbank van Amsterdam. Eerder stond de uitwerking van de details van de bijzondere gevel centraal. Nu de eindcontrole na de zorgvuldige opbouw van de gevelconstructie van de nieuwe rechtbank.

Gevelconstructie van de nieuwe rechtbank, New Amsterdam Court House, DGMR Beeld: NACH

Gevelconstructie

De gevelconstructie van de nieuwe rechtbank, ook wel New Amsterdam Court House genoemd, is vrij bijzonder te noemen. De gevel bevat zware stalen kolommen van de hoofddraagconstructie. De gevelelementen moeten hier ondanks de onvermijdelijke bouwtoleranties en gebouwbewegingen goed lucht- en waterdicht op aansluiten. Bovendien worden de kolommen goed ingepakt om koudebruggen en condensvorming te voorkomen. De isolatie zal de kolommen ook tijdens brand moeten beschermen. Al deze aansluitingen worden aan het oog onttrokken door stalen kappen in het strakke ritme van de architectuur.

Omdat de prestatie van de gevel op de essentiële punten wordt gerealiseerd door details die in een later stadium onbereikbaar zijn voor inspectie of herstel, hebben TGM en DGMR een nauwgezet kwaliteitsprotocol opgezet. DGMR voert als onafhankelijke partij een derdelijns controle uit. TGM toont hiermee aan haar opdrachtgever NACH, een samenwerking van Heijmans en Facilicom, dat de essentiële processtappen zijn voltooid voordat de gevel wordt gesloten.

Anderhalf jaar geleden adviseerde DGMR de gevelbouwer al bij de uitwerking van de details van deze bijzondere gevel. Hierbij zijn de aandachtspunten tijdens de uitvoering uitgebreid aan de orde gekomen. Dit resulteerde in het protocol dat nu gebruikt wordt voor de eindcontrole.

Onze adviseurs

Esther Hebly

Senior adviseur Geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.