DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Duurzaam kindcentrum Cartesius Utrecht

Duurzaam kindcentrum Cartesius Utrecht

In de nieuwe wijk Cartesius in Utrecht ontwierpen NEXT architects en Christensen&Co een duurzaam kindcentrum met een basisschool, een kinderdagverblijf en een sporthal. Het ontwerp is een compact, natuur-inclusief en toekomstgericht gebouw dat actief onderdeel uitmaakt van de wijk.  De oplevering staat gepland voor 2025. NEXT architects vroeg DGMR al vanaf de tenderfase om advies over duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid.

 

BENG of zelfs ENG

De gemeente Utrecht heeft hoge ambities voor het gebouw, ze wil dat dit straks het meest duurzame en circulaire gebouw van Nederland is. Het heeft een biobased houten constructie en is natuur-inclusief met nestkassen, bijenhotels en tiny forests. Wij maakten BENG-berekeningen om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om het gebouw bijna energie neutraal (BENG) of zelfs volledig energieneutraal (ENG) te maken.

Akoestiek in houten gebouw

Het is een houten gebouw, dat heeft invloed op de akoestiek en het binnenklimaat. Wij adviseerden bijvoorbeeld over de opbouw van de vloeren om overlast van schuivende stoelen of loopgeluid te voorkomen. Ook bij de gymzaal dachten wij mee over de plaatsing, zodat er geen geluidsoverlast is in de lokalen. Zo komen er functies met minder hoge akoestische eisen onder de gymzaal.

Qua brandveiligheid gaven wij onder andere advies over de juiste brandcompartimentering en vluchtroutes.

Wij hebben veel ervaring met scholen en projecten met hoge duurzaamheidsambities. Het oplossen van complexe uitdagingen met een hoog ambitieniveau vinden we leuk, omdat puzzelen leuker is dan de standaard uitvoeren.

 

Onze adviseurs

Bas Hasselaar

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Daniëlle van den Bos

Adviseur Brandveiligheid

Danita Aalbrecht

Specialist Bouwfysica

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.