DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Brandwerendheid begrijpelijker in nieuwe NEN 6069

Brandwerendheid begrijpelijker in nieuwe NEN 6069

In opdracht van NEN werkt DGMR aan het herschrijven van NEN 6069, die gaat over de brandwerendheid van bouwdelen. Met name de omschrijving van welke criteria wanneer gelden, wordt ervaren als gecompliceerd. Aan DGMR de taak om dit helder uit te leggen en op te schrijven in het normblad.

Brandwerendheid in Theater Zuidplein Foto: Scagliola Brakkee

Brandwerendheid

Leveranciers gebruiken de NEN 6069 om de brandwerendheid van bijvoorbeeld ramen, deuren, wanden en gevels te bepalen. De criteria waarop de brandwerendheid in de praktijktoepassing moet worden beoordeeld, worden ingewikkeld gevonden. Vaak omdat eisen uitzonderingen danwel aanvullende eisen kennen. Een duidelijke omschrijving in de norm is belangrijk, zodat een eenduidig gebruik gegarandeerd is en fouten worden voorkomen.

Vanwege onze expertise op het gebied van brandveiligheid vroeg NEN aan DGMR om de inhoud van NEN 6069 eenvoudiger op te schrijven. De technische inhoud zelf verandert niet, op eventuele kleine foutjes na. Collega Gert van den Berg is de rapporteur van deze vertaalslag. Hij is al jaren betrokken bij het nationale en Europese normalisatiewerk. Hij is werkgroepvoorzitter in CEN TC127 Fire Safety in Buildings. In 2005 stond hij via zijn vorige werkgever aan de wieg van de introductie van Europese testmethoden en classificatie in NEN 6069. Hij heeft inmiddels meer dan 20 jaar ervaring met het beproeven en beoordelen van brandwerendheid. Deze ervaring moet leiden tot duidelijke afspraken, zodat leveranciers begrijpen waaraan ze moeten voldoen en in de praktijk de juiste toepassing wordt gekozen.

Het herschrijven van de norm wordt gedaan binnen een werkgroep onder NEN-commissie 353084 Brandveiligheidsaspecten bouwproducten en bouwdelen. In het eerste kwartaal van 2021 wordt de herschreven NEN 6069 opgeleverd.

Onze adviseurs

Gert van den Berg

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.