DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/BENG aangepast na voorstel 17 ingenieurs- en adviesbureaus

BENG aangepast na voorstel 17 ingenieurs- en adviesbureaus

Het ministerie van BZK besloot de BENG-methodiek aan te passen na een gezamenlijke lobby van zeventien ingenieurs- en adviesbureaus. DGMR is één van deze bureaus die hiermee bijdraagt aan het versnellen van de duurzame en energiezuinige woningbouw. De wijziging gaat in vanaf 1 juli 2024.

Zonnepanelen op appartementengebouw

Duurzame oplossingen

Een belangrijke vooruitgang is dat niet voor elk afzonderlijk appartement een voorlopig energielabel berekend hoeft te worden. In 2022 voerden de zeventien ingenieurs- en adviseursbureaus BENG-berekeningen voor zo’n 21.000 appartementen uit. Acht van de tien appartementen scoorden gemiddeld een label A++ of A+++. Door alleen een woongebouw met koeling in z’n geheel te berekenen, ontstaat veel tijdwinst.

Collega Mieke Timmerman: “Op de woningbouw staat druk. Wij denken graag mee aan een oplossing die duurzaamheid, kwaliteit en snelheid inhoudt. Nu de BENG-methodiek wordt aangepast, kunnen wij onze capaciteit inzetten op duurzame oplossingen die ook nuttig zijn. En voor gemeenten is de nieuwe aanpak voor BENG ook fijn. Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning hoeven niet alle appartementen los getoetst te worden, maar alleen het woongebouw als geheel. Mooi dat we als bureaus zo samen het verschil kunnen maken.”

De volgende bureaus hebben zich ingezet voor dit gezamenlijk initiatief: ABT, Arup, Buro Bouwfysica, Cauberg Huygen, DGMR, DWA, Hiensch Engineering, Huygen, LBP|Sight, Merosch, Nelissen Ingenieursbureau, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Peutz, RHDHV, Techniplan, TRAJECT en Visietech. De bureaus worden ondersteund door branchevereniging Koninklijke NLingenieurs.

Lees het artikel in Cobouw

Onze adviseurs

WELL AP Mieke Timmerman bij DGMR

Mieke Timmerman

Adviseur Duurzaamheid & Bouwfysica, WELL AP

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.