Nieuwe stadslaag
UNStudio kreeg het gebied van het Central Innovation District (CID) in Den Haag toegewezen. Dit is een centraal gelegen testlocatie in de spoorwegdriehoek Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië. Nu nog een groot infrastructureel knooppunt van sporen, maar in de toekomstvisie van UNStudio en het team van experts een groen en zelfvoorzienend ‘dubbellaags’ stadsdeel. Boven op de bestaande infrastructuur van treinsporen komt een nieuwe stadslaag van woningen, kantoren, stedelijke mobiliteit en parkachtige openbare ruimte.
Geothermiecentrale
Een van de grote transitievraagstukken van deze tijd is energie. Hoeveel energie kan worden opgewekt? Waar komt deze energie vandaan? Hoeveel is er in 2050 naar verwachting nodig? In hoeverre kan CID hier zelf in voorzien? DGMR onderbouwde de door UNStudio bedachte Geothermiecentrale, een architectonische en praktische oplossing als icoon voor de energietransitie. Omdat warmtepompen, WKO-systemen en zonnepanelen niet genoeg zijn, bedachten we een systeem van energie-uitruil met omliggende wijken. De centrale is daarnaast een stadsbrug met ruimte voor start-ups, een wintertuin en een verbinder van buurten in Den Haag.

Andere partijen onderbouwden in opdracht van UNStudio een visie op urban technology (UNSense), landschap (Felixx), circulariteit (Metabolic), klimaatadaptatie (Nelen & Schuurmans) en datamobiliteit (Here technologies).
Stad van de Toekomst
Deze studie maakt onderdeel uit van ‘De Stad van de Toekomst’, een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, de TU Delft, Vereniging Deltametropool, de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, de Directoraten-generaal Mobiliteit, Ruimte en Water, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
De uitkomsten van de studies van ‘De Stad van de Toekomst’ worden voorjaar 2019 in een publicatie gebundeld.