Verkeer beheersen
Er zijn verschillende factoren die effect hebben op de geluidemissie, zoals rijsnelheid, het soort wegdek, de snelheid en de hoeveelheid voertuigen. Op onze Geomilieu gebruikersdag op woensdag 16 april aanstaande staat de BGE op het programma.
De BGE wordt de referentiesituatie van de gemeenten. Elke vijf jaar gaan de gemeenten de geluidemissie monitoren. In deze monitoring wordt een vergelijk gemaakt van de actuele geluidemissie ten opzichte van de referentiesituatie. Dit om de onbeperkte groei van het verkeer te beheersen.
Emissie en maatregelen
Het BGE moet door alle gemeentes vastgelegd worden. Het uiterlijke basisjaar van deze referentiesituatie is 2026. Sommige gemeenten beginnen hier mee wanneer de data over 2026 bekend zijn. Onze adviseurs krijgen ook nu al steeds vaker de vraag de BGE te maken.
De eerste monitoring van de BGE vindt plaats in 2029 en daarna iedere 5 jaar. Bij het monitoren mag de geluidemissie van de wegvakken tot 1.5 dB zijn toegenomen. Is het meer, dan moet de gemeente maatregelen gaan onderzoeken.
Plannen voor metropool Rotterdam
Voor de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel en Ridderkerk (allen onderdeel van de metropool Rotterdam) maakten we niet alleen de geluidbelastingkaarten en een Actieplan geluid, maar gaan we nu aan de slag voor de BGE. Voor het basisjaar gaan we uit van 2026. De gegevens voor dit basisjaar interpoleren we uit de beschikbare verkeersmodellen van de gemeente. Belangrijk in dit proces is het overleg binnen de gemeente met de verschillende afdelingen. Zo kan elke afdeling zijn eigen expertise inbrengen.
Kansen
DGMR raadt gemeenten aan een monitoringsplan te maken en de geluidemissie vaker dan eens in de vijf jaar te monitoren. Daarbij kan dan ook de onderhoudsplanning meegenomen worden om te voorkomen dat onderhoud plaatsvindt op een wegvak waar later geluidmaatregelen nodig zijn. Zo kan bijvoorbeeld het wegvak dat onderhoud nodig heeft direct voorzien worden van een geluidsarm wegdek. Ook maken we gemeenten graag bewust van het feit dat geluidmaatregelen in de loop der jaren nodig zullen zijn. Het is zinvol te zorgen dat hiervoor middelen beschikbaar zijn.
Goed monitoringplan
Ook al komen eventuele knelpunten misschien pas na tien tot vijftien jaar, nu in actie komen helpt om ze voor te blijven. Zie het maken van een goed monitoringsplan als een kans om de leefbaarheid voor bewoners in de gemeente te verbeteren. Onze adviseurs helpen graag met het maken van de BGE. Neem gerust contact met onze adviseurs voor meer informatie. Bezoek onze Geomilieu gebruikersdag in april om meer van de Basisgeluidemissie te weten te komen!