DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/De impact van (ver)nieuwbouw op vleermuizen

De impact van (ver)nieuwbouw op vleermuizen

Bij DGMR draait het vaak om het welzijn van bewoners of gebruikers van gebouwen. Een fijn leef- of werkklimaat is essentieel voor iedereen. De laatste tijd krijgen wij bij DGMR steeds vaker te maken met een ander type bewoner: dieren die hun huis maken in gebouwen. Deze speciale bewoners, zoals vleermuizen, spelen een steeds belangrijkere rol bij het bouwen en renoveren van gebouwen.

Vleermuis in de spouwmuu Shutterstock - foto: Rudmer Zwerver

Leefruimte van vleermuizen

Binnen de bouwfysica moeten we steeds nieuwe antwoorden vinden, omdat eisen strenger en constructies complexer worden. En er is een toenemende behoefte van mensen om hun leefomgeving te verbeteren en te veranderen. Maar met het veranderen van gebouwen verandert misschien ook de leefruimte van de vleermuis. Want vleermuizen zitten dichterbij dan gedacht. Ze kunnen zomaar medebewoners zijn van uw woning of kantoor. Een verandering aan het pand betekent dat ook de verblijfplaats van deze dieren verandert of zelfs verdwijnt. De vraag naar de impact van (ver)nieuwbouw op vleermuizen zien wij steeds vaker opkomen.

Kieren en naden

Alle Nederlandse vleermuissoorten zijn beschermd onder de Habitatrichtlijn en de Wet Natuurbescherming, inclusief hun verblijfplaatsen. Ongeveer de helft leeft in gebouwen, vaak in naden en kieren. Door het verdwijnen hiervan in nieuwbouw en renovaties, dreigen ze uit onze omgeving te verdwijnen. Sloop of renovatie van gebouwen met vleermuizen mag alleen als er nieuwe verblijfplaatsen worden voorzien.

Detaillering voor dieren

Muurisolatie toevoegen om energieverbruik te verminderen, is een logische maatregel. Maar niet direct voor vleermuizen, omdat hun optimale leefklimaat in de spouwmuur kan veranderen. Daarom staan wij stil bij de impact. Wat zal de nieuwe temperatuur van de spouw zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vleermuizen nog steeds toegang tot de spouw hebben? Zijn de gebruikte materialen wel geschikt voor vleermuizen? Dit zijn allemaal vragen die bij onze projecten spelen en waarop wij met onze expertise en programma’s antwoorden geven.

 

Temperatuur in de leefruimte van de vleermuis
Temperatuur in de leefruimte van de vleermuis – DGMR

 

Zo kunnen wij bijvoorbeeld de temperatuur in de spouwmuur bepalen vóór en ná de isolatie, zodat we samen met een ecoloog kunnen bepalen of de vleermuizen het klimaat prettig vinden. Ook denken we mee over de detaillering van gebouwen met de dieren in gedachten. Dit doen we zowel bij nieuw- als bij verbouw. Net als mensen hebben deze dieren tijdens renovatiewerkzaamheden een tijdelijk onderkomen nodig. Welke materialen vinden vleermuizen prettig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij zich tijdens de werkzaamheden nog steeds thuis voelen?

Natuurinclusief bouwen

Ook dit is natuur inclusief bouwen dat zoekt naar een balans in de leefomgeving van mensen en (beschermde) dieren. Heeft u dierlijke medebewoners die extra aandacht nodig hebben? Wij denken graag mee over oplossingen die werken voor alle bewoners.

 

Tijdelijke voorziening voor meervleermuis
Tijdelijke voorziening voor Meervleermuis – DGMR

Onze adviseurs

Rianne Teeuwen

Specialist Bouw- en Geveltechniek

Jeroen Bakker

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Klimaatadaptief bouwen

Aeres Hogeschool - klimaatadaptatie | natuurinclusief | biodiversiteit | hittestress | DGMR

DGMR helpt zowel bedrijven als gemeenten met klimaatadaptief bouwen en het klimaatadaptief ontwikkelen van gebieden. Hiervoor geven wij advies over de verschillende thema’s bij klimaatadaptatie voor zowel bouwen als gebiedsontwikkeling.

Aeres Hogeschool - klimaatadaptatie | natuurinclusief | biodiversiteit | hittestress | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.