DGMR/Programma Circulair Bouwen

Kennisevent Circulair Bouwen, handen uit de mouwen

Behoefte aan een kickstart voor circulair bouwen? Kom naar de praktijkgerichte, interactieve bijeenkomst die DGMR en bba binnenmilieu organiseren. Met inspirerende keynote presentaties en parallelsessies met acht verschillende workshops.

26 september 2024
Conference Center New Babylon, Den Haag (naast Den Haag Centraal Station)

Relatie-event Circulair Bouwen, handen uit de mouwen van DGMR en bba binnenmilieu

Circulair bouwen, iedereen is het erover eens dat het een belangrijk onderwerp is. Toch blijft het vaak abstract en merken we dat het complex is in de praktijk. De ambities zijn steeds hoger op het gebied van hergebruik en duurzame materiaalkeuzes. We zijn met elkaar al een eind op weg in de goede richting en komen tot steeds concretere ontwerprichtingen en effectieve ontwerpoplossingen. Want welke ontwerpprincipes pas je bijvoorbeeld toe als de ambitie volledig houtbouw is? En hoe gaan we om met het de verscherping van eisen omtrent milieubelasting? Hoe zorg je ervoor dat gebouwcomponenten losmaakbaar en repareerbaar zijn? Om hierin echt met elkaar verder te komen is samenwerking en kennisdeling wat ons betreft de beste manier. Daarom organiseren we het event Circulair Bouwen. Handen uit de mouwen.

Programma

13.00 uur Welkom
Jean Frantzen, adviseur DGMR
13.15 uur Researching the Circular Built Environment at the Intersection of Materials, Components and Buildings.
Olga Ioannou,  Assistant Professor TU Delft
13.45 uur Hout als circulair bouwmateriaal
Do Janne Vermeulen, architect-directeur Team V Architecture
14.15 uur Parallelsessies I
15.15 uur Pauze
15.45 uur Parallelsessies II
16.45 uur Be the change
Yvette Watson, CEO 2B Collective / Gideonsbende
17.15 uur Afsluiting
Christiaan de Wolf, directeur DGMR Bouw
17.30 uur Borrel tot 19.00 uur

Plenair

Researching the Circular Built Environment at the Intersection of Materials, Components and Buildings

This contribution discusses the ongoing research of the Circular Built Environment Hub of the Faculty of Architecture and the Built Environment at TU Delft on the current challenges of decarbonization and decolonization and further focuses on the current research projects at the intersection of materials, components and buildings.

Olga Ioannou
Olga Ioannou Assistant Professor Architectural Engineering + Technology Department, Chair of Building Product Innovation

Hout als circulair bouwmateriaal

Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur) vertelt over hoe het is gelukt om in de ontwerpen van o.a. HAUT en DPG Mediavaert bijzondere en grote gebouwen met een grotendeels hoofddraagconstructie te realiseren.

Be the change

Hoewel veel mensen zich zorgen maken om klimaatverandering, vervuiling en grondstoffen schaarste, blijft een circulaire aanpak vaak uit. Zoveel circulaire oplossingen zijn reeds voor handen, maar hoe breng je die naar de praktijk? Wat zijn echte gamechangers? Wat hebben we nodig in onze teams en samenwerkingen om deze systeemverandering te realiseren? En hoe kunnen we nu iedereen betrekken bij het transitievraagstuk?

Aanmelden  voor het event

Parallelsessies I

Rekenen aan circulariteit en milieu-impact materialen

In deze workshop geven wij een toelichting op de wettelijke eisen omtrent milieubelasting in relatie tot recente ontwikkelingen. We geven een toelichting op de beoogde verscherping en verbreding van de eisen, het verlagen van CO2-uitstoot en de rol van losmaakbaarheid in het ontwerp. Aan de hand van stellingen sluiten we interactief de workshop af.

Erik Meijerink en Bas Hasselaar – DGMR

De winst van de circulaire gevel 

Op het gebied van materiaalgebruik en CO2 uitstoot is het voordeel van de circulaire gevel duidelijk. In de praktijk verliest de circulaire gevel het echter nog vaak van een nieuwe gevel. Praktische toepasbaarheid in het ontwerp, prestatie-eisen en kosten spelen daarbij een grote rol. Hoe kunnen we de winst van de circulaire gevel op meerdere vlakken vergroten? Daarover gaan we graag in discussie.

Sharon Ligthart en Rianne Teeuwen – DGMR

Akoestiek en bouwen in hout

In deze workshop gaan we dieper in op de relatie tussen akoestiek en draagconstructies in hout. We delen onze ervaringen met verschillende concepten, de invloed op het ontwerpproces en de beleving van hout in relatie tot de bouwregelgeving. Samen met ervaringen vanuit de zaal maken we er een interactieve workshop van.

Peter Bijvoet – DGMR

Circulaire installaties

Werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties hebben een onevenredig grote milieu-impact, o.a. omdat ze erg metaal-intensief zijn of bv. (koelinstallaties) chemicaliën gebruiken met een bovengemiddelde milieu-belasting. Tegelijkertijd is het zo dat goed ontworpen en adequaat beheerde installaties een voorwaarde zijn voor een laag energiegebruik, wat juist weer positief doorwerkt op de lange termijn milieu-prestaties van gebouwen.

Stel je wilt een circulair gebouw realiseren waarvoor geldt dat ook de installaties bovengemiddeld efficiënt zijn qua grondstofgebruik, hoe ziet zo’n installatie er dan uit? Dat is de centrale vraag tijdens deze workshop die o.a. in zal gaan op aspecten als installatie-arm ontwerpen, remanufacturing of reconditionering van installatie-componenten, levensduurverlenging en ontwerpen op losmaakbaarheid en repareerbaarheid.

Atze Boerstra (bba binnenmilieu) en Gert-Jan Wesenbeek (DGMR)

 

Parallelsessies II

Gezondheidseffecten van circulaire & biobased materialen

Vanuit duurzaamheidsoogpunt vervangen we de klassieke bouw- en inrichtingsmaterialen voor ‘nieuwe’ (biobased en / of circulaire) materialen toe. Zijn we ons er voldoende van bewust welk effect dit heeft op de gezondheid van gebouwgebruikers? Hoe kunnen we zorgen dat duurzaam materiaalgebruik ook een positief effect heeft op gezondheid? Tijdens deze workshop gaan we samen op zoek naar antwoorden.

Merlijn Huijbers (DGMR) en Tim Beuker (bba binnenmilieu)

Biobased Bouwen

Tijdens de workshop gaan we in op de definitie, de grootste uitdagingen en kansen van biobased bouwen. Op interactieve wijze prikkelen we elkaar om een strategie en stappen die wel toegepast en verankert kan worden in te bouw op te stellen.

Laura van de Pol en Jean Frantzen – DGMR

Circulair bouwen en brandveiligheid

De ontwikkeling en de toepassing van circulaire en biobased materialen in projecten gaat snel. Het verzamelen van de noodzakelijke bewijslast waarmee wordt aangetoond dat deze materialen qua brandveiligheid aan alle eisen voldoen vergt echter veel tijd. Is dit een kans, uitdaging of bedreiging voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit? Hoe borg je dat je als brandveiligheidsadviseur, projectontwikkelaar, architect of aannemer toch samen een brandveilig gebouw realiseert? In deze workshop gaan we met elkaar het gesprek aan.

Patries Robijn-Meijers en Willem Ijpma – DGMR

Circulariteit door transformatie bestaand vastgoed

Circulariteit & Stedenbouw bekeken vanuit de invalshoek van (her)gebruik van bestaande structuren ((spoor)weg, water, natuurkracht, etc) en (her)gebruik van bestaande gebouwen.

Willen we succesvol zijn met gebiedsontwikkelingen binnen bestaande hoog stedelijke locaties dan is het moeilijk met een lege canvas te beginnen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten en welke kansen zien wij in onze praktijk.

Jasper Pondman en Elza van Dam – DGMR

Aanmelden voor het event