DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Veilige afstand tussen velden met PV-panelen op daken?

Veilige afstand tussen velden met PV-panelen op daken?

Brand in PV-panelen is een actueel thema binnen de brandveiligheid. Met de groeiende vraag naar hernieuwbare energie zal dit alleen maar winnen aan actualiteit. Het plaatsen van PV-panelen op een dak introduceert een kans op brand, die er anders niet of nauwelijks is. In opdracht van NEN onderzocht DGMR de brandoverslag tussen velden van panelen op platte daken.

Paul Hoondert, Peter van de Leur  |  LinkedIn  |  9 mei 2023

Brandoverslag en PV-panelen op daken | DGMR Foto: WâldNet

Analyse van brandoverslag

Om de uiteindelijke omvang van een brand op een plat dak met PV-panelen te beperken, worden ze geplaatst in velden met een onderlinge tussenafstand. Voor het beperken van de gevolgen van een brand, maar ook voor het verzekeren van gebouwen met PV-panelen is een belangrijke vraag binnen de brandveiligheidsadvisering: welke afstand tussen de velden met PV-panelen is nodig?

De branduitbreiding in PV-panelen en de overslag tussen rijen en velden is sterk afhankelijk van de windrichting. Vlammen worden door de wind gemakkelijk omlaag gedrukt en verlengd. Dit is een effect dat in methoden voor analyse van brandoverslag zelden wordt meegenomen. In het overbruggen van een looppad of firestop zonder panelen lijkt dit een belangrijke factor te zijn.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Paul Hoondert, projectleider Brandveiligheid bij DGMR

Paul Hoondert

Adviseur Brandveiligheid

Peter van de Leur

Adviseur brandveiligheid

Brandveiligheid

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

De ingenieurs en adviseurs van DGMR maken gebruik van de meeste actuele inzichten in (integrale) veiligheid. Ze zorgen ervoor dat u gebouwen en kantoren kunt bouwen en gebruiken zoals u dat wenst, zo nodig met advies dat buiten de gebaande paden gaat.

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.