DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Tool brengt risico’s gevelbranden in kaart

Tool brengt risico's gevelbranden in kaart

Twee trends vergroten de kans op slachtoffers bij gevelbranden in de toekomst: mensen worden minder zelfredzaam doordat ze langer thuis blijven wonen en moderne gevels zijn vaak minder brandveilig dan oude. Hoe weet je als gemeente of gebouweigenaar welke gebouwen potentieel gevaarlijk zijn? In opdracht van de minister van BZK ontwikkelde DGMR een risicotool.

Helen Jochems  |  Cobouw  |   18 september 2019

Gevel van De Rotterdam De Rotterdam | Foto: Mirjam Oostveen

Kracht van de tool

Rudolf van Mierlo: “Het gaat om het in kaart brengen van de risico’s bij gevelbrand, uitgedrukt in slachtoffers en in schade aan andere percelen. Als gemeenten hun gebouwvoorraad met de tool hebben onderzocht, schrijven zij de gebouweigenaar aan om te melden dat er een analyse is gedaan en de gevel in potentie brandgevaarlijk is. Er volgt dan een verzoek aan de eigenaar voor nader onderzoek en indien nodig passende maatregelen.”

De kracht van de tool is de eenvoud: binnen een halfuur geeft de tool inzicht in de risico’s. In sommige gemeenten bezoeken ambtenaren potentieel gevaarlijke gebouwen, maar gebouweigenaren kunnen het ook zelf. De ‘Risicotool brandveiligheid gevels’ dient slechts om potentieel risicovolle gebouwen te signaleren en gericht nader onderzoek te kunnen doen. “Ik kan alleen maar hopen dat er vervolgens ook daadwerkelijk iets wordt gedaan aan slechte gevels”, zegt Van Mierlo.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Rudolf van Mierlo

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.