DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Column: Terreur van geluid

Terreur van geluid

Waar de één geniet van geluid in een concertzaal, stoort de ander zich aan lawaai uit de omgeving. Als akoestisch adviseur heb ik met beide te maken. Het leeuwendeel van mijn werk gaat echter over het terugdringen van overlast door geluid of trillingen. Denk aan de boormachine van de buren, de Ducati in de straat en het lawaai van verkeer en fabrieken. Dit laatste is natuurlijk logisch als je bedenkt dat we steeds dichter op industrie en infrastructuur wonen. Wat raar is: de wetgeving en controle blijft achter. En dat gaat ten koste van stilte.

Hans J.A. van Leeuwen  |  december 2019

Hans van Leeuwen DGMR

Stilte wordt schaars

Eindelijk komt er meer aandacht voor stilte. Te veel geluidsoverlast is niet goed voor je gezondheid, zo blijkt. We hebben als mens ook echt rust en stilte nodig. Daarom is het goed dat we geluid en trillingen indammen. En nog een stap verder: dat we stilte beschermen. Om de bewustwording van het belang van stilte te vergroten, sponsoren we stiltefotograaf Ursula Jernberg. Zij zoekt de stilste plekken op aarde en legt ze vast nu ze er nog zijn.

Stilte wordt schaars. Geluid is er daarmee in overvloed. Het overkomt je en je hebt er geen invloed op. Dat noem ik de terreur van geluid. Lawaaimakers hebben vaak geen flauw idee hoeveel geluid zij produceren. Er is geen awareness, geen bewustwording. Onderzoek brengt dat in beeld. Daarom ben ik zo’n groot voorstander van meten naast berekeningen maken. Het levert bewijs van de bestaande situatie op. Je ziet dan ook verschillen en variaties van geluidssterkte. Het is steeds mijn rol hiervan de vertaalslag naar de omgeving te maken en passende maatregelen te adviseren. In de uitwerking gaan helaas kosten vaak een rol spelen.

De praktijk is dat lawaai zich kilometers voortplant. Andersom heb je vele, soms tientallen, kilometers nodig om stilte te ervaren. Hopelijk gaan we langzaam aan beseffen wat de betekenis hiervan is. Niet alleen de industrie en infrabeheerders, maar ook de overheid. Want voldoen aan de wetgeving is vaak niet genoeg, mede omdat er gaten in de wet zitten. En zonder handhaving krijgt geluid alle ruimte, zonder dat je daarop invloed hebt. Een overheid die bijdraagt aan terreur van geluid. Om stil van te worden.

35 jaar ervaring in columns van collega Hans van Leeuwen

We worden ‘ouder’ en volgens de oude volksgebruiken wordt dit ook aangegrepen met de stelling dat we dan ook ‘wijzer’ worden. Collega Hans J.A. van Leeuwen zit reeds ruim 35 jaar ‘in het vak’ en zou daarmee ook 35 jaar wijzer moeten zijn geworden. Hij is betrokken geweest bij een, naar schatting, tweeduizendtal projecten en adviestrajecten op het gebied van geluid, trillingen, luchtkwaliteit en bouwfysica. Hij heeft een honderdtal papers en artikelen geschreven voor bekende (internationale) congressen en ook gerenommeerde tijdschriften en bijdragen geven aan een tweetal boeken. Hans heeft ook vele cursussen, trainingen en colleges gegeven waaronder ook op de universiteit van Hong Kong en van Cadiz.

Hij is dit jaar gestart met een afbouw van zijn werkzame leven in het reguliere arbeidsproces. Vanaf juli 2020 is Hans alleen nog een senior consultant voor zeer bijzondere projecten of omstandigheden. Vanaf nu zal Hans regelmatig een column schrijven over zijn belevenissen, mening en ervaringen van de afgelopen 35 jaar.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.