“Door het huidige overschot aan bestaand vastgoed lijkt herontwikkeling en renovatie per definitie duurzaam te zijn. Geen verbruik van grondstoffen en goed voor het milieu, omdat die gebouwen er al staan.
In die redenering wordt iets vergeten. Namelijk de waardering van het energetisch effect van herontwikkeling en renovatie én de effecten van renovatiekeuzes op onze gezondheid: het welbevinden van de gebruiker”, betoogt DGMR-directeur Paul van Bergen.
Nieuwbouw
“Een herontwikkeling of renovatie is pas echt duurzaam wanneer een vergelijkbare energieprestatie en eenzelfde comfort wordt bereikt als bij nieuwbouw. En bijvoorbeeld dat het gebouw op een plek ligt die met het OV bereikbaar is. Alleen ruimtelijke of esthetische aanpassingen aan bestaand vastgoed zijn niet voldoende. Gebouwen worden pas duurzaam wanneer geïnvesteerd wordt in het verminderen van energieverbruik, in de verduurzaming van de opwekking van energie en in het comfort voor de gebruikers. De milieu footprint van gebouwen wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de energetische prestaties en niet door materiaalgebruik. Renoveren of herontwikkelen? Doe het in één keer goed of anders niet!”
Lees de voorbeelden bij dit verhaal op Overvastgoed.nl