DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Meer brandveiligheid door minder blinde gehoorzaamheid

Meer brandveiligheid door minder blinde gehoorzaamheid

Wie denkt aan brandveiligheid, denkt aan regels, heel veel regels. Maar wist je dat je die regels niet altijd star hoeft te volgen, dat er ruimte is voor creativiteit? Met die creativiteit kun je niet alleen besparen op kosten, maar maak je je pand vaak ook veiliger. Een gesprek met Rudolf van Mierlo, adviseur brandveiligheid bij ingenieursbureau DGMR.

Peter Passenier |   Platform Security Management  |  20 juli 2022

Regels laten ruimte voor zelf nadenken

De moraal van Rudolf’s verhaal is dat we niet automatisch alle regels hoeven te volgen. Sterker nog, dat die regels ruimte laten om zelf na te denken. Bijvoorbeeld over die compartimentering. “Die regels vind je terug in de prestatie-eisen in het Bouwbesluit”, vertelt Van Mierlo. “Als je die strikt volgt, kun je aan het bevoegd gezag aannemelijk maken dat je het goed doet. En dus zijn er veel gebouweigenaren die deze regels inderdaad klakkeloos volgen, bijvoorbeeld door compartimenteringen aan te brengen van maximaal 1000 vierkante meter.” Maar nogmaals, die prestatie-eisen hoef je niet strikt te volgen, als je maar aantoont dat jouw alternatieve oplossing even veilig is.

Volgens Rudolf van Mierlo biedt flexibel toepassen van de prestatie-eisen veel voordelen. Niet alleen kan de gebouweigenaar er geld mee besparen, het is vaak ook beter voor de brandveiligheid. Om met dat eerste, die besparing, te beginnen: volgens Van Mierlo moet je hierbij kijken naar de specifieke situatie. “In een kantooromgeving zul je hier geen kosten mee besparen, want de compartimenten zijn sowieso niet groter dan 1000 vierkante meter. Maar anders ligt dat in een groot magazijn waar mensen rondrijden op heftrucks. Daar wil je niet dat medewerkers worden gehinderd door compartimentering, en dus bespaar je met een sprinklerinstallatie veel geld, door een verhoogde arbeidsproductiviteit.”

 

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Rudolf van Mierlo

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.