DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Column: Geluidsschermen van niks

Geluidsschermen van niks

Als mens merken we een kleine verhoging of verlaging van geluidssterkte nauwelijks op. Tijdens workshops met demo’s test ik weleens wat mensen ervaren als ik het geluidsniveau in stapjes van 1 dB verminder. Vrijwel niemand merkt deze verlaging op. Zelfs een afname van ‘maar liefst’ 3 dB is vrijwel niet of nauwelijks waarneembaar.

Hans J.A. van Leeuwen  |  oktober 2019

Hans van Leeuwen DGMR

Teleurstellende beleving

Bijzonder, want volgens de theorie komt een verlaging van 3 dB overeen met de halvering van de geluidsenergie. Maar ons menselijk oor werkt nu eenmaal logaritmisch. Het legaliseert een logaritmische schaal in decibellen. Een praktische maatregel die het geluidsniveau met een paar decibel verlaagt, geeft dus voor een omwonende een zeer teleurstellend resultaat.

Bij een geluidscherm geldt: hoe groter de omweg, hoe meer geluidsreductie een geluidsscherm geeft. Niet alleen de omweg over het scherm, maar ook om het scherm heen. Bij een verkeersweg heb je dus al snel een lang scherm nodig en dat is best kostbaar. Je praat al snel over een 1000 tot 3000 euro per strekkende meter. Een schermpje van enkele honderden meters loopt in de papieren. Een kort scherm is dus goedkoper, maar de omweg van het geluid om het scherm heen is dan ook beperkt. Omdat het geluidreducerende effect laag is, leidt dit tot een teleurstellende beleving voor bewoners achter het scherm.

 

 

Toch staan er in Nederland geluidsschermen met een zeer beperkte lengte of hoogte. Deze hebben nauwelijks effect. Waarom staan ze er dan? Het tegenstrijdige is dat ze geplaatst worden vanwege wetgeving. ‘Juridische schermen’ worden ze genoemd. Alleen bedoeld om bij de verbreding van een weg onder de maximale geluidswaarde bij woningen in de omgeving te blijven. Oftewel, een lapmiddeltje om die ene of die paar huizen nog net onder de maximaal toelaatbare ontheffing te houden. Dit is nu echt een verspilling van overheidsgeld.

Mijn overtuiging is dat je veel doeltreffender en op maat gemaakte maatregelen moet nemen. Kijk eens naar een geluidsscherm of een geluidswal in de tuin van een woning. Je hebt veel minder scherm nodig. Een in lengte en hoogte op maat gedimensioneerd tuinscherm is veel effectiever en geeft ook nog eens een flink geluidsverlagend effect in de tuin zelf. Een architectonisch verantwoord scherm, zoals bijvoorbeeld met veel glas, kan zelfs een toevoeging zijn aan bijvoorbeeld een prachtige wintertuin.

Ik heb een paar mooie oplossingen mogen begeleiden. De geluidsniveaus zijn flink verminderd en de hoorbare beleving is duidelijk verbeterd. Het profijt voor de bewoners is veel groter, dan die paar decibel minder van dat juridische scherm. Deze decibellen zijn bijzonder kostbaar en toch niet hoorbaar.

35 jaar ervaring in columns van collega Hans van Leeuwen

We worden ‘ouder’ en volgens de oude volksgebruiken wordt dit ook aangegrepen met de stelling dat we dan ook ‘wijzer’ worden. Collega Hans J.A. van Leeuwen zit reeds ruim 35 jaar ‘in het vak’ en zou daarmee ook 35 jaar wijzer moeten zijn geworden. Hij is betrokken geweest bij een, naar schatting, tweeduizendtal projecten en adviestrajecten op het gebied van geluid, trillingen, luchtkwaliteit en bouwfysica. Hij heeft een honderdtal papers en artikelen geschreven voor bekende (internationale) congressen en ook gerenommeerde tijdschriften en bijdragen geven aan een tweetal boeken. Hans heeft ook vele cursussen, trainingen en colleges gegeven waaronder ook op de universiteit van Hong Kong en van Cadiz.

Hij is dit jaar gestart met een afbouw van zijn werkzame leven in het reguliere arbeidsproces. Vanaf juli 2020 is Hans alleen nog een senior consultant voor zeer bijzondere projecten of omstandigheden. Vanaf nu zal Hans regelmatig een column schrijven over zijn belevenissen, mening en ervaringen van de afgelopen 35 jaar.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.