DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Geluidsgevoeligheid verschilt per persoon en per uur

Geluidsgevoeligheid verschilt per persoon en per uur

Een standaardspreuk is ‘meten is weten’. Voor geluid geldt vaker: door te meten kom je méér te weten. Dat is de ervaring van Hans van Leeuwen, directeur DGMR, Raadgevende ingenieurs en expert op het gebied van geluidsmodellen. “Geluidsniveaus kunnen sterk variëren door bijkomende factoren, zoals wind of temperatuur. Bij hogere temperaturen bijvoorbeeld is de wegdekgeluidsopwekking minder.”

Nettie Bakker | Verkeerskunde | 13 september 2018

Hoge geluidsniveaus

Hans van Leeuwen: “Over geluid valt veel te zeggen. Geluid kan zowel gewenst, zelfs helend zijn, tot ongewenst en indirect zelfs dodelijk. Dat je door hoge geluidsniveaus eerder kan overlijden, kunnen velen zich moeilijk voorstellen, maar er is genoeg literatuur hierover.”

“Een standaardspreuk is ‘meten is weten’. Maar voor geluid gaat dit deels op. Door te meten kom je vaak meer te weten. Bijvoorbeeld dat geluidsniveaus zeer kunnen variëren. Zo is de invloed van de wind vaak een herkenbare factor, maar bij auto’s, en specifieker bij de bandwegdekgeluidsopwekking, is ook de temperatuur van belang: bij hogere temperaturen ontstaat er minder geluid.”

Tip voor verkeerskundigen

“Eén van de tips voor verkeerskundigen is om innovatiever te kijken naar allerlei maatregelen. Zo kunnen er maatregelen zijn die niet in de rekenmodellen zijn opgenomen, maar die zeker veelbelovend zijn. Voorbeelden zijn bijzondere vormen van geluidsschermen, extra devices op de top van een geluidsscherm, vegetatie als scherm, beplanting in combinatie met reductie van fijnstof dichtbij de bron, nieuwe soorten stille wegdekken, acceleratie-beperkende maatregelen of zelfs een geluidscamera, om ‘lawaaioverschrijders’ te beboeten.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Mark Bakermans

Senior adviseur Industrie, Verkeer en Milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.