DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Veel CNOSSOS tijdens Euronoise 2018

Veel CNOSSOS tijdens Euronoise 2018

DGMR was aanwezig bij Euronoise 2018 om samen met zo’n 600 akoestici uit de hele wereld de nieuwste ontwikkelingen en onderzoek te bespreken en informatie uit te wisselen. Veel aandacht was er voor CNOSSOS, de nieuwe Europese rekenmethode voor geluid.

CNOSSOS

Maar liefst twaalf papers gingen over CNOSSOS: een plenair verhaal van prof Gaetano LICITRA en in een speciale sessie die onder leiding stond van collega Hans J.A. van Leeuwen en Arnaud Kok van RIVM. De laatste werd voorzitter van een Europese werkgroep die tijdens Euronoise is gevormd om fouten in de rekenmethode, onder andere gesignaleerd door DGMR, aan te pakken. Twee van de twaalf presentaties kwamen van collega’s Tim Vergoed en Rob Witte. Zij gingen in op respectievelijk evaluatie en validering van CNOSSOS in Nederland en industrielawaai in relatie tot CNOSSOS.

Evaluation and Validation of the CNOSSOS calculation method in the NetherlandsCNOSSOS and Industrial Noise

Treinen en schepen

Over geluid en trillingen bij treinen en light rail voertuigen is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. DGMR volgt deze onderzoeken en discussies met kritische belangstelling. Bijvoorbeeld over contactgeluid en de wheel/rail roughness verantwoordelijk voor de geluids- en trillingsproductie van rijdende voertuigen. Maar ook over de onderlegplaatjes van spoorstaven en het effect op de demping van geluid en de afstraling ervan. Soms zijn het bekende conclusies die voorbij komen. Collega Hans J.A. van Leeuwen en Paul de Vos (SATIS) presenteerden tijdens Euronoise een lijst met belangrijke onderzoeksvraagstukken.

Remaining Research Topics for Railway Noise Control

Geluid van zeeschepen die in de havens liggen, blijft een belangrijk onderwerp. DGMR is betrokken bij het internationale project NEPTUNES om de geluidshinder aan te pakken. Collega Rob Witte en Henk Wolfert (DCMR) presenteerden de voortgang.

NEPTUNES, mitigating noise from sea-going vessels at berth

Onderzoeken

Wat laagfrequent geluid van metro’s doet met slaap, presenteerde een groep studenten uit Zweden. In Nederland kijkt DGMR naar de relatie tussen slaap en trillingen van het spoor, waarbij zorgvuldig rekenen van groot belang is om juiste conclusies te kunnen trekken. Tot slot verdiept DGMR zich ook in duurzaamheid en geluidschermen. Glas scoort relatief goed als materiaal voor de schermen, zo blijkt uit onderzoek dat de universiteit van Bologna tijdens Euronoise presenteerde. De uitkomsten nemen we mee bij onze innovatie-overleggen.

Conferentiecentrum op Kreta waar Euronoise 2018 plaatsvond.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.