DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/CFD en het voorspellen van regenhinder

CFD en het voorspellen van regenhinder

Voor regenhinder gelden geen vastomlijnde criteria en er is geen officiële regenhindernorm. De aanpak van DGMR.

CFD en voorspelling van regenhinder | DGMR

Soms is het gemakkelijk om regenhinder te voorkomen; gewoon een dak plaatsen. In de praktijk ligt het vaak wat lastiger. Soms is een dak niet gewenst of is een dak wel mogelijk, maar zijn afsluitende verticale wanden niet mogelijk (denk bijvoorbeeld aan luifels), waardoor de regen toch onder de luifel kan komen. Als in dergelijke gevallen een antwoord op vragen als "Hoe vaak krijgen we nu last van regen?" gewenst is, dan is het antwoord "In Nederland regent het altijd" niet afdoende. 

Erik den Tonkelaar: Dit artikel beschrijft hoe DGMR deze uitdaging aanpakt en uitwerkt. Allereerst hebben wij het fenomeen ‘regen’ nader onderzocht. Hoe groot zijn regendruppen? Maakt het uit of het motregen is of een zware regenbui? Hoe vaak regent het precies in Nederland en bij welke windsnelheden en windrichtingen? Vervolgens deden wij een voorstel voor het toetsingscriterium voor regenhinder. Als laatste gingen wij dieper in op twee methodes om regenhinder te bepalen: de eerste methode op basis van de NEN-EN-ISO 15927-3, de tweede methode gaat uit van ‘Computational Fluid Dynamics’ (CFD).

Lees het volledige artikel CFD en het voorspellen van regenhinder.

 

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!