DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Scherven brengen ongeluk

Scherven brengen ongeluk

In dit artikel over externe veiligheid gaat Elias den Breejen in op het gebruik van glas in explosieaandachtsgebieden. In zo’n gebied is een verhoogde kans op een explosie en bijbehorende drukgolf. De nieuwe Omgevingswet geeft gemeenten aanwijzingen om in deze gebieden aanvullende bouwkundige voorschriften op te leggen bij nieuwbouw. Deze kunnen leiden tot knelpunten. Elias geeft zijn visie op hoe deze punten aan te pakken voor het veilig ontwerpen van gevels in explosieaandachtsgebieden

Omgevingswet geeft nieuwe voorschriften

Waarschijnlijk treedt per 1 januari 2023 de Omgevingswet in werking. Voor externe veiligheid introduceert de Omgevingswet explosieaandachtsgebieden. Afhankelijk van de situatie kunnen of moeten gemeenten voor deze gebieden bouwkundige voorschriften opstellen om scherfwerking (naar binnen geslingerde scherven na een explosie) te voorkomen. De redenatie hiervoor is logisch: bij een explosie blijft een modern gebouw doorgaans staan, maar breken er wel ruiten en komen er glasscherven naar binnen. Daardoor vallen er vaak alsnog slachtoffers in een gebouw. Om dit te voorkomen is het nodig ander glas toe te passen in gebieden met een verhoogde kans op een dergelijke explosie.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Elias den Breejen

Specialist Industrie, verkeer en milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.