DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/PvE Frisse Scholen 2015 ontzorgt gemeenten en schoolbesturen

PvE Frisse Scholen 2015 ontzorgt gemeenten en schoolbesturen

Een publicatie van ir. Froukje van Dijken en ir. Hans Korbee (RVO.nl)

'Schooldomein', januari 2015

Een onnodig hoog energieverbruik en een slecht binnenklimaat in veel scholen was in 2005 de aanleiding voor RVO.nl, toen nog 'SenterNovem', om het 'Programma Frisse Scholen' te starten. Om gemeenten en schoolbesturen te ondersteunen bij het formuleren van hun eisen voor een energiezuinige, gezonde en comfortabele school nam RVO.nl in 2007 het initiatief voor een standaard Programma van Eisen (PvE).

Inmiddels is het PvE voor Frisse Scholen een veelgebruikt instrument. Eind 2014 verscheen een nieuwe versie, die aansluit op de wijzigingen in de wetgeving omtrent energieprestatie (EPC) in het Bouwbesluit per 1 januari 2015.

In het artikel wordt ingegaan op de verschillen tussen het 'PvE Frisse Scholen 2015' ten opzichte van het 'PvE Frisse Scholen 2012', ten aanzien van: energieprestatie, binnenluchtkwaliteit en ventilatie, visueel comfort (inval van daglicht) en akoestisch comfort (ruimteakoestiek).

Froukje van Dijken (BBA Binnenmilieu):

"Bij onze werkzaamheden worden we geregeld geconfronteerd met schoolgebouwen waar de gebruikers klachten hebben over het binnenmilieu. Dit speelt niet alleen bij oude schoolgebouwen; ook bij nieuwbouw is dit geen uitzondering.

Bij nieuwbouw of renovatie is het belangrijk om al in een vroeg stadium de eisen te formuleren die aan het ontwerp van het gebouw en de installaties gesteld worden. Dan kunnen tijdig maatregelen getroffen worden en kosten worden bespaard. Het uiteindelijke doel is een zo gezond, comfortabel en energiezuinig mogelijke school binnen het beschikbare budget te realiseren."

Een publicatie van Froukje van Dijken (BBA Binnenmilieu) en Hans Korbee (RVO)

Download de publicatie 'Nieuw PvE Frisse Scholen ontzorgt gemeenten en schoolbesturen' (PDF, < 1 Mb)

Thea van den Heuvel / DAPh

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!