DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Het systeem voldoet, de regels niet

Het systeem voldoet, de regels niet

Een publicatie van prof.ir. Peter van de Leur

Cobouw

De brandweer en de rijksoverheid willen dat er voor brandveiligheid vaker 'risicogericht' in plaats van 'regelgericht' wordt gedacht. Peter van de Leur, senior adviseur brandveiligheid bij ingenieursbureau DGMR zet zijn vraagtekens bij deze beleidsverandering. Hij pleit voor grotere deskundigheid bij brandveiligheids-vraagstukken. En voor duidelijkere regels.

Peter van de Leur:

"Uit onderzoek blijkt dat de regels in het Bouwbesluit niet goed werken. Ook blijkt dat burgers en bedrijven vaak niet of nauwelijks op de hoogte zijn van brandveiligheidsregels en zich niet verantwoordelijk voelen."

"De bedoeling van de regels over brandveiligheid in het Bouwbesluit was dat ze eenvoudig, eenduidig en duidelijk zouden zijn. Dat is niet gelukt. Zelfs wij – als specialisten – hebben grote moeite om ermee om te gaan. Ik krijg vaak genoeg plannen onder ogen die voldoen aan het Bouwbesluit, maar waar ik nooit mijn goedkeuring aan zou geven. Als je de regelgeving beter, helder en overzichtelijker maakt, dan kun je veel veiliger bouwen zonder direct naar risicoanalyses te verwijzen."

Een publicatie van Peter van de Leur

Download de publicatie 'Het systeem voldoet, de regels niet' (PDF, < 1 Mb)

Peter van de Leur:

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!