DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Publicatie DGMR over materialen en brandveiligheid

Publicatie DGMR over materialen en brandveiligheid

Voor architecten, aannemers, gebouweigenaren, gemeenten, brandweer, RUD’s, adviseurs…

Brochure materialen en brandveiligheid door DGMR en IFV

Samen met het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft DGMR een kennispublicatie ontwikkeld over materialen en brandveiligheid. Deze is bestemd voor architecten, aannemers, gebouweigenaren, gemeenten (Bouw- en Woningtoezicht), medewerkers van de brandweer, regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s), adviseurs, gebruikers en studenten aan bouwkundige opleidingen.

Duidelijkheid over risico’s van materialen

Ontwerpers en gebruikers van gebouwen zijn zich niet altijd bewust van de effecten van materiaalkeuze op de brandveiligheid. Wat op het eerste gezicht een veilige wandbekleding lijkt kan soms onvoorspelbaar brandgedrag vertonen. Ook de toepassing van niet-traditionele bouwmaterialen in bijvoorbeeld gevels of bij de inrichting kan soms leiden tot grotere risico’s bij ontvluchting en/of een snelle ontwikkeling van brand.

Naast bouwkundige aspecten spelen ook de inrichting en aankleding van het gebouw een belangrijke rol bij brandveiligheid. Een gebouw van onbrandbare bouwmaterialen met brandveilige aankleding of versiering kan toch brandbare materialen bevatten, bijvoorbeeld door de inrichting of in opslag.

De wet- en regelgeving is niet altijd even duidelijk als het gaat om materiaaltoepassing. Dit bevordert het bewustzijn met betrekking tot de risico’s van toegepaste materialen in het algemeen niet en het leidt in de praktijk vaak tot discussie.

In deze publicatie wordt onder meer uitgelegd hoe materialen en brandveiligheid zich tot elkaar verhouden en waarop je bij toepassing van bepaalde materialen moet letten bij het ontwerpen en gebruiken van een gebouw. Hierbij wordt onder andere ingegaan op begrippen, klassenindeling, beproevingsmethoden en toepassingsgebieden.

Meer weten?

Voor meer informatie over de inhoud van deze publicatie kunt u contact opnemen met Minke Milius, specialist brandveiligheid bij DGMR in Den Haag.

Download de publicatie Materialen en brandveiligheid (5,5 MB)

Meer publicaties van DGMR over brandveiligheid

Fysieke exemplaren zijn voor de beoogde doelgroepen aan te vragen bij het IFV: infopuntveiligheid@ifv.nl

 

Brand- en rookontwikkeling in woningen - onderdelen waarvoor eisen voor toegepaste materialen gelden

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!