DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Project Rozet, Arnhem

Project Rozet, Arnhem

Dit cultuurgebouw, eerder bekend als ‘Kenniscluster’, maakt deel uit van het plan ‘Cultuur in Rijnboog’.

Rozet, Arnhem - Foto: Mirjam van Oostveen, DGMR

Gebouw ‘Rozet’ maakt deel uit van het plan ‘Cultuur in Rijnboog’, bedoeld om de gezamenlijke huisvesting en samenwerking van de culturele instellingen in de Arnhemse binnenstad te realiseren. Rozet is het eerste fysieke gebouw dat gerealiseerd werd in het kader van dit plan. Het gebouw is sinds afgelopen zomer al gedeeltelijk in gebruik genomen.

Aandacht voor akoestiek en geluiduitstraling

Het ontwerp van de Rozet kenmerkt zich door de binnenstraat. Deze ligt in het verlengde van de binnenstad en vormt de verbinding tussen de verschillende ruimten in het gebouw, vanaf het maaiveld tot aan het dak. In het gebouw zijn expositieruimten, muzieklokalen, leslokalen, een auditorium, bibliotheek en secundaire ruimten opgenomen. Uit akoestisch oogpunt zijn de verschillende muziekruimten voorzien als zogenaamde (semi) ‘doos-in-doos’-constructies. De geluidisolerende kwaliteit is afgestemd op het gebruik van de ruimten en daarmee op het te verwachten muziekgeluidniveau. Vanwege de binnenstedelijke ligging met woningen zijn er maatregelen getroffen om de geluiduitstraling in de nabije omgeving te beperken.

Een bijzonder duurzaam gebouw

Om aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Arnhem te kunnen voldoen, is duurzaam bouwen vanaf het beginstadium een uitgangspunt geweest en in het ontwerp meegenomen. Voorbeelden hiervan zijn de energieneutrale binnenstraat, de zonwering door een verdiepte ligging van de kozijnen en de hoge ramen om daglicht dieper in het gebouw toe te laten. Daarnaast werden maatregelen als warmte- en koudeopslag, CO2-gestuurde ventilatie, PV-cellen, een groendak en een energiezuinig verlichtingssysteem toegepast.

Veilig en onbezorgd genieten

Vanwege het openbare karakter van dit cultuurgebouw heeft DGMR ook uitgebreid aandacht geschonken aan de brandveiligheid van het gebouw. Hiervoor is een specifiek brandveiligheidsconcept ontwikkeld en vastgelegd in een Integraal Plan Brandveiligheid (IPB). Vanuit dit plan is gekozen voor de aanleg van een sprinklerinstallatie, waardoor het open karakter van het gebouw behouden kon worden. Hoewel de inzet van een spinklerinstallatie de brandveiligheid sterk verbetert, blijft in dit soort open gebouwen extra aandacht voor het veilig vluchten noodzakelijk. Plaats en capaciteit van de gesloten trappenhuizen zijn tijdens het gehele ontwerpproces door DGMR bewaakt.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Paul Zwartjes van DGMR in Arnhem.

Bekijk ook de uitzending ‘City News – Hallo Arnhem’ uit oktober 2012, waarin ‘Rozet’ (toen nog ‘Kenniscluster’ genaamd) uitgebreid aan bod kwam en werd toegelicht door projectleider Paul Zwartjes van DGMR in Arnhem.

Rozet, Arnhem - foto: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Rozet, Arnhem - Foto: Mirjam van Oostveen, DGMR

Rozet, Arnhem - foto: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Rozet, Arnhem - foto: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!