DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Steeds meer risicoberekeningen voor waterstofinstallaties

Steeds meer risicoberekeningen voor waterstofinstallaties

De belangstelling voor het gebruik van waterstof neemt toe. Dat merkt milieuadviseur Elias den Breejen in de praktijk. Steeds vaker krijgt hij een verzoek voor een risicoanalyse voor een waterstofinstallatie. De regelgeving is nog vrij nieuw, maar DGMR heeft voldoende ervaring voor een afgewogen advies.

Waterstof vulstation

Safeti-NL

Bedrijven zijn bewust bezig met het terugdringen van hun uitstoot. Een optie om het materieel te verduurzamen, is gebruik van waterstof. Elektrische machines zijn niet altijd de oplossing, bijvoorbeeld omdat de accu-capaciteit te beperkt is en de netcongestie in de weg zit. Waterstof kent deze problemen niet. Maar voor zo’n installatie is wel een omgevingsvergunning milieu nodig. Daarom benaderen steeds meer opdrachtgevers DGMR.

“Wij beoordelen het ontwerp van installatie, opslag, bevoorrading, doorzet en distributie. En we controleren onder meer de voorschriften uit de PGS 35 die voor externe veiligheid relevant zijn. Hoewel voor de meeste waterstofinstallaties van een vaste veiligheidsafstand mag worden uitgegaan, vragen omgevingsdiensten vaak om een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) met Safeti-NL. Dit zijn niet de makkelijkste berekeningen vanwege de verschillen tussen installaties en de vaak hoge druk van de systemen. Daarbij bekijken we meerdere ongevalsscenario’s waarbij waterstof vrij kan komen en het gevaar van een steekvlak of explosie. Dit kan gevolgen hebben voor werkzaamheden in de omgeving van de installatie. Of het kan leiden tot aanvullende eisen voor nieuwe gebouwen in de omgeving”, legt Elias uit.

Duurzame oplossingen

Onze milieuadviseurs kijken kritisch naar de uitkomsten van de berekeningen. Naast de wettelijk voorgeschreven vrije ruimte van 30 tot 35 meter gaat het bijvoorbeeld om afscherming van de installatie of nabijgelegen objecten. Ook zoeken we naar een gunstigere opstelling van de installatie met ruimere afstanden ten opzichte van de omgeving.

Onze adviseurs

Elias den Breejen

Specialist Industrie, verkeer en milieu
Nick van den Heijkant, senior projectleider Milieu bij DGMR

Nick van den Heijkant

Adviseur Industrie, verkeer en milieu

Omgevingsveiligheid en risico's

nieuwe omgevingswet nieuwbouw verbouw

Het tegengaan van risico’s voor de omgeving vanwege bedrijfsactiviteiten met of het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vooral het beschermen van mensen in gebouwen is hierin belangrijk. Veel mensen verblijven het grootste deel van de dag binnen.

nieuwe omgevingswet nieuwbouw verbouw

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.