DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Slimmer bouwen dankzij PAS

Slimmer bouwen dankzij PAS

Zit Nederland op slot sinds de PAS-uitspraak van de Raad van State? Tijdens een roundtable over stikstof, stikstofonderzoek en de praktische gevolgen betoogt collega Mark Bakermans van niet. “Natuurlijk, de wereld is veranderd. Maar onder voorwaarden kun je best bouwen”, is zijn reactie.

Roundtable met Mark Bakermans over PAS in de praktijk en stikstofonderzoek Foto: Eline van Roosmalen

Stikstofonderzoek en advies

De PAS-uitspraak houdt de gemoederen bezig, al hadden aannemers eind vorig jaar minder last van de stikstof dan eerder, zo schreef Cobouw in februari. Misschien wel omdat er woningbouw plaatsvindt met zeer weinig stikstofuitstoot, zoals in Den Haag. “Bij dit woningbouwproject gaat het om 400 woningen. Maar ook kleinere projecten gaan door, zoals op korte afstand van een natuurgebied in Assendelft. Zelfs vlakbij een natuurgebied is nieuwbouw mogelijk, bijvoorbeeld als er schoon of elektrisch materieel ingezet wordt”, legt Mark uit.

Bij traditionele tunnelbouw staat een cementwagens de hele dag te draaien en stoot veel stikstof uit. Met een aanpassing van de bouwmethode is overgestapt op prefab beton. De woningen worden nu gebouwd met prefab betondelen, zodat een elektrische kraan de delen kan tillen. “Prefab zorgt wel voor meer verkeersbewegingen, maar dat weegt ruimschoots op tegen de uitstoot van een betonmixer die de hele dag draait. Kortom, slimme oplossingen zorgen ervoor dat aannemers kunnen blijven bouwen”, aldus Mark.

Elke gemeente vraagt standaard naar de stikstofdepositie. Daarom ontvangt DGMR wekelijks meerdere aanvragen voor een stikstofonderzoek. We rekenen niet alleen wat de depositie is, maar kijken ook naar de maatregelen om de uitstoot zo laag mogelijk te krijgen, zodat de depositie in het natuurgebied niet optreedt. Hierdoor is geen natuurvergunning nodig en kan het bouwproject doorgaan. Veel aannemers en ontwikkelaars zijn geholpen door anders naar hun inzet van materiaal en de bouwlogistiek te kijken.

Meer informatie

Naast Mark Bakermans namen ook Anita Nijboer, advocaat bij Kennedy Van Der Laan, en Niels Bronsgeest, consultant bij Tauw, deel. De uitgebreide discussie over PAS in de praktijk zien? Inloggen is noodzakelijk.

 

PAS in de Praktijk van Legalflix, over stikstofonderzoek

Onze adviseurs

Mark Bakermans, DGMR

Mark Bakermans

Adviseur milieu en ruimte

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.