DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Rekenen met het geluid van meeuwen

Rekenen met het geluid van meeuwen

Om Nederlandse gemeenten te helpen, analyseert DGMR het geluid dat een broedkolonie grote meeuwen maakt. Kolonies zitten vaak midden in een stedelijke omgeving. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag in hoeverre het geluid van meeuwen overlast veroorzaakt.

Microfoon die geluid van meeuwen meet Foto: DGMR

Meten en filteren

Voor de analyse beschikken we over meer dan een half jaar aan geluidsdata die Sensornet registreerde. Uit metingen bleek dat meeuwen van juni tot augustus vrijwel een heel etmaal geluid maken. Vooral overdag, maar zeker ook ’s nachts met een piek in de geluidsproductie om 3 uur. In de overige maanden is het geluid alleen overdag, startend in de vroege morgen. Naar verwachting zijn omwonenden ’s nachts meer dan eens wakker. Wanneer iemand door meeuwen is aangevallen, kan dit geluid als bedreigend overkomen, waardoor de overlast toeneemt.

 

Korte opname van meeuwengeluid:

 

Dat bewoners overlast van de broedkolonie ondervinden, is geen vraag meer. Op basis van de uitkomsten van ons onderzoek kunnen gemeenten in overleg met de provincies óf, en welke maatregelen ze kunnen nemen om de overlast terug te dringen. Door zorgvuldig en langdurig te meten en te filteren op het geluid van meeuwen is het mogelijk het verloop in grootte van de kolonie te bepalen. Hiermee kunnen we de effectiviteit van diverse maatregelen onderzoeken.

Onze adviseurs

Rob Witte - DGMR

Rob Witte

Adviseur milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.