DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Quickscan checkt bouwplannen op milieuthema’s

Quickscan checkt bouwplannen op milieuthema's

Is deze locatie geschikt voor bedrijfsontwikkeling of woningbouw? Ontwikkelaars willen graag snel inzicht in mogelijke knelpunten. DGMR lanceert de Quickscan Ruimtelijke ordening die in één oogopslag laat zien welke milieuthema’s bij een bouwkavel spelen.

Bouwplannen checken met Quickscan DGMR

Visualisatie

Hoe eerder duidelijk is wat er in de omgeving van een bouwkavel aan de hand is, hoe beter. Is er een bedrijventerrein in de buurt en hoeveel geluid geeft dat? Is stikstof een thema vanwege een nabijgelegen natuurgebied? Wat betekenen snelwegen of spoorwegen voor geluid en luchtkwaliteit? Vraagt externe veiligheid om aandacht vanwege gevaarlijke stoffen in de omgeving?

De Quickscan Ruimtelijke ordening maakt gebruik van bigdata en geeft antwoord op dergelijke vragen. Met de exacte locatie als uitgangspunt kunnen we een eerste analyse maken. We visualiseren de resultaten met kaarten en kleuren, zodat de belangrijke milieuthema’s in één oogopslag duidelijk zijn. In een rapport geven we toelichting op de situatie en trekken we conclusies.

Korte termijn

Hiermee hielpen we bijvoorbeeld een vastgoedontwikkelaar die een locatie voor een woontoren in Amsterdam op het oog had. Het kavel was vlakbij drukke wegen, snelwegen, spoorwegen, een industrieterrein en een bedrijventerrein. Om op korte termijn een besluit over de aankoop te kunnen nemen, wilde de ontwikkelaar snel de risico’s in beeld hebben. Met onze risicoinschatting maakte vastgoedontwikkelaar zijn afweging en vond de risico’s op dat moment te groot.

Onze adviseurs

Jasper Pondman

Adviseur Milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.